Százmilliós üzlet lehet a jótékonyság

Infostart
2006. július 4. 05:15
A brit kormány multimilliomosok egy új generációját termelte ki azzal, hogy az állami szolgáltatások kiszervezésével hatalmas üzletté változtatta a segélyszervezetek működését - állítja egy szakszervezeti megbízásra készült felmérés.

A Cardiffi Egyetem szociológus-kutatója, Steve Davies által készített tanulmány egy sor olyan céget mutat be, amely a fogyatékkal élők, a munkanélküliek és a különböző hátrányos helyzetű csoportok képzésével több millió fontos vállalkozássá vált.

A legjobb példa az A4e, amelyet 1991-ben alapítottak, és amely ma már több mint 1.500 embert alkalmaz, évi 75 millió fontos forgalommal.

A cég a brit kormány munkanélküliség-elleni programjának legnagyobb "beszállítója", már ami a képzéseket illeti. A céget alapító Emma Harrison vagyonát 55 millió fontra becsülik.

Szintén milliomos lett Deborah Fern, aki 1986-ban alapította cégét, a Fern Training and Developmentet, amely munkanélküli és a fogyatékkal élő emberek képzésére szakosodott. Öt hónapja 13,6 millió fontért adta el cégét, részvényei után pedig 2,9 millió fontot tett zsebre.

A fogyatékkal élők képzését felvállaló Shaw Trust jövedelme tavaly 18,36 millió fonttal 63,98 millió fontra nőtt, amiből 37,5 millió származik az államtól, és csak 1,9 millió magánadományokból.

Steve Davies szerint a civil szféra ma már egyáltalán nem az az emberközeli önkéntes szektor, ahol alacsony fizetésekért dolgoznak az emberek, hanem lassan az üzleti szféra részévé válik.

Az érintett cégek, és a brit munkaügyi minisztérium szerint azonban egyáltalán nem az állami feladatok "puha" privatizációjáról van szó, ahogy azt a felmérést megrendelő Public and Commercial Services szakszervezet főtitkára állítja.

A munkaügyi tárca szerint az állami, a magán és a civil szektor együttműködésével hatalmas előrelépést sikerült elérni a munkanélküliek újbóli munkába állítása terén.