Odavan Saron öröksége: izraeli bevonulás a Gázai-övezetbe

InfoRádió / MTI
2006. július 3. 08:00
A Gázai övezet déli része után a terület északi részébe is bevonultak az izraeli nehézpáncélos és gyalogos egységek. A zsidó állam azután indította hadműveleteit, hogy palesztin fegyveresek egy héttel ezelőtt elraboltak egy izraeli katonát. Az izraeli kormányfő közölte: addig folytatják az akciót, amíg a katonát el nem engedik.

Ehud Olmert a nemzetközi bírálatok után azt hangsúlyozta: a támadásoknál megkímélik a civilek életét, és átmenetileg megnyitották az egyik fontos kereskedelmi átkelőt, hogy a palesztinok hozzájuthassanak az alapvető élelmiszerekhez.

Izrael június 28-a óta több hadműveletet hajtott végre a Gázai övezet déli részén, a Dahaníja repülőtér környékét azóta is megszállva tartják.

A miniszterelnöki hivatalt is támadták

Gázában a palesztin miniszterelnök hivatalát is támadta az izraeli légierő. Iszmáil Haníje kormányfő az izraeli agresszió megállítására szólította fel a világ országait.

A Hamász palesztin radikális szervezet fegyveres szárnya azt közölte: izraeli kormányzati épületeket, iskolákat és erőműveket támad meg, ha az izraeli haderő folytatja a hadműveleteket a Gázai övezetben.

Tüntetések, bírálatok

Nyugat-Jeruzsálemben több száz izraeli tüntetett a miniszterelnök hivatala előtt, amiért a zsidó állam hadserege nem állította le a hadműveleteket a Gázai övezetben.

A zsidó állam hadműveleteit bírálta XVI. Benedek Pápa, az ENSZ és a Nemzetközi Vöröskereszt is.

Saron öröksége, a palesztin felügyeletű Gáza

A gázai események sajátos megvilágításba helyezik Ariel Saron korábbi izraeli miniszterelnök örökségét.

A január óta kómában lévő volt kormányfő utolsó jelentős politikai tette a Gázai-övezetből való egyoldalú kivonulás volt, ennek érdekében kormányát is jelentősen átalakította.

Az izraeliek ugyan folyamatosan hangsúlyozzák, hogy nem kívánnak tartósan a Gázai-övezetben maradni, azonban az elrabolt katona utáni kutatásban ez egyre nehezebbnek tűnik.