Huszonnégy órás ultimátum Izraelnek

Infostart
2006. július 3. 11:37
Huszonnégy órás ultimátumot adtak az izraeli katonát fogva tartó palesztin szélsőségesek a zsidó államnak. Ezer, izraeli börtönben fogva tartott társuk elengedését kérik az izraeli tizedes életéért cserébe. A férfit még június 25-én rabolták el.

Huszonnégy órás ultimátumot adtak az izraeli katonát fogva tartó palesztin fegyveresek a zsidó államnak. A radikálisok azt követelik, hogy helyi idő szerint kedd reggel 6-ig engedjék ki az izraeli börtönökben fogva tartott mintegy 1000 palesztin foglyot.

Ha ez nem történik meg, akkor kivégzik a június 25-e óta fogva tartott izraeli tizedest.

Az izraeli hadsereg, miután elrabolták katonáját, tankokkal vonult be a Gázai övezetbe és több épületet is bombázott. A hétvégén a palesztin kormányfő hivatalát lőtték. Ezen kívül a határátkelők lezárásával, és az olajszállítás leállításával próbálnak nyomást gyakorolni a Hamász vezette kormányra.

Egyiptom is közbenjár

Az ügyben Egyiptom is próbál segíteni: tárgyalásokat folytat a fegyveresekkel, hogy engedjék szabadon a túszukat. Egy arab lap úgy tudja, hogy az egyiptomi tárgyalók találkoztak az elrabolt tizedessel, ám részleteket nem közöl erről.

Izrael szerint a helyzet megoldásának kulcsa Szíriában van, az ott élő Hamász-vezetőtől várja Izrael és Egyiptom is a döntést a tizedes elengedéséről. A zsidó állam kormányfője kijelentette: a terrorakciók végrehajtásáról szóló utasítások Damaszkuszból érkeznek.

Időközben izraeli katonák palesztin fegyvereseket öltek meg. A közlés szerint kettőn robbanótöltettel teli öv volt.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást