Hétszázezer gyerek ujjlenyomatát őrzik az iskolák

Infostart
2006. július 3. 08:05
Hatalmas botrányt okozott Nagy-Britanniában, amikor kiderült: 3500 általános iskolában a könyvtárakban olvasójegy helyett ujjlenyomatuk beszkennelésével vehetnek ki könyveket a gyerekek. Jogvédők szerint mintegy 700 ezer gyerek ujjlenyomatát tárolhatják az iskolai adatbázisokban.

A személyi azonosítók használata ellen küzdő No2ID elnevezésű brit lobbicsoport attól tart, hogy a gyerekek ujjlenyomata az iskolai rendszerekből átkerülhet a kormányzat számítógépeire, ahol összekapcsolhatják azokat DNS mintákkal és személyes adatokkal.

A szervezet felháborítónak tartja, hogy pont gyerekeknél használják a rendszert, akik nem tudják felmérni a lehetséges következményeket.

Az ujjlenyomatot használó könyvtári rendszert gyártó Micro Librarian Systems szerint azonban teljesen ártalmatlan az új technológia.

Andy O'Brian, a cég vezetője azt mondja: az ujjlenyomat megadása nem kötelező, ha a szülőknek ellenérzésük van, akkor gyerekük maradhat az olvasójegynél, vagy kaphat pin kódot a rendszer használatához. Erre azonban a cégvezető szerint eddig még nem volt példa.

"Soha egyetlen egy szülő sem tiltakozott, a gyerekek imádják az ujjlenyomat-leolvasó rendszert, és az megoldja az elveszett olvasójegyek okozta problémákat is" - hangsúlyozta Andy O'Brian.