Európának nem tetszik a szlovák koalíció

InfoRádió / MTI
2006. július 3. 16:04
A konzervatív és kereszténydemokrata pártokat tömörítő Európai Néppárt (EPP) elnöke, Wilfried Martens volt belga kormányfő élesen bírálta az új szlovákiai kormánykoalíció összetételét.

Közölte: mélységesen aggasztják a szlovákiai politikai fejlemények, és attól tart, hogy a "Fico-koalíció" visszaesést jelent majd mind Szlovákia, mind Európa számára.

"Megdöbbent, hogy egy olyan párt, mint az SNS (Szlovák Nemzeti Párt), a maga idegengyűlölő nézeteivel és az etnikai kisebbségekkel szembeni ellenségességével koalíciós partner lesz az új szlovák kormányban" - szögezte le az Európai Parlament legnagyobb frakciójának elnöke.

Az EPP közleménye nem csak az SNS-t bírálta, de a június közepi parlamenti választásokon győztes Smert is, amelyet populistának, a harmadik koalíciós partnert, a HZDS-t pedig "önkényuralmi magatartásúnak" minősített.

Az Európai Néppárt parlamenti frakcióvezetője, Hans-Gert Pöttering a múlt pénteken szintén bírálta a Szlovák Nemzeti Párt várható kormányra kerülését, figyelmeztetve: csak a kisebbségeket tiszteletben tartó politika és az értelmes politikai párbeszéd vezethet el egy stabil és virágzó társadalom létrejöttéhez.