Botrány és személycserék Európa legnagyobb repülőgép-gyártójánál

Infostart
2006. július 3. 13:29
Hetek óta tartó botrány közepette lemondott Európa legnagyobb repülőgépipari társasága, az EADS vezérigazgatója, Noel Forgeard. Vele együtt távozott az EADS tulajdonában lévő Airbus repülőgépgyártó vezetője, Gustav Humbert is. A lemondásokat közvetve az Airbus új óriásgépének gyártási problémái váltották ki.

Noel Forgeard, a cég társelnöke még tavasszal két millió euró értékben megvált saját részvényeitől majd néhány héttel később közölte a nyilvánossággal, hogy a Szingapúri Légitársaság által rendel közel 800 személy befogadására képes repülőgépek leszállítása alaposan késni fog, mert az A380-as típusú utasszállítók elektronikus berendezései még nem működnek kifogástalanul - jelenti az InfoRádió németországi tudósítója.

Forgeard bejelentését követően óriási mértékben zuhant az EADS-részvények tőzsdei árfolyama. A részvények értéke mára összesen 5,5 milliárd euróval csökkent, ami botrányt váltott ki a nemzetközi pénzpiacon.

Forgeard ismételten tagadta, hogy azért adta el saját részvényeit, mert értesült a szállítási késedelemről. Az EADS másik társvezetője, Arnauld Lagardere a közelmúltban megerősítette, hogy a cég belső vizsgálatot indított a részvények árfolyamzuhanása miatt.

Jól értesült körök szerint Forgeard és az Airbus-t eddig vezető Humbert váratlan lemondása is ezzel hozható kapcsolatba. A múlt héten még mindketten hangoztatták, hogy nem gondolnak a távozásra.

Az új vezetőség

Az EADS élére a francia állami vasúttársaság korábbi elnöke Louis Gallois került, míg Humbert tisztségét az Airbus-nál a német Christian Streiff kapja, aki eddig szintén egy francia vállalat, a Saint-Gobain építőipari konszern vezérigazgatója volt.

Az EADS felügyelőtanácsa ma reményét fejezte ki, hogy a személycserék után sikerül az óriás-utasszállítógépnél felmerült elektronikus problémákat is mielőbb leküzdeni és a szállítási határidőt csak minimálisan kell módosítani.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást