Aláírták a szlovák koalíciós szerződést

InfoRádió / MTI
2006. július 2. 18:51
Aláírták Pozsonyban a kormánykoalíció létrehozását rögzítő szerződést. Az új kormány várhatóan kedden lép hivatalba.

Az aláírók között van Robert Fico, a választáson győztes Irány-Szociáldemokrácia elnöke, leendő szlovák kormányfő, Ján Slota, a Szlovák Nemzeti Párt elnöke és a Néppárt-Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom élén álló Vladimír Meciar.

Robert Fico pártja tizenegy, Jan Slotáé három, míg Vladimir Meciáré két miniszteri tárcát kap a következő szlovák kormányban, amelyet Ivan Gasparovic államfő várhatóan kedden nevez ki.

A korábbi hírek szerint az iskolaügyet, a környezetvédelmet, az építésügyi és régiófejlesztési minisztériumot a Szlovák Nemzeti Párt, a mezőgazdaságit és az igazságügyit pedig Néppárt-Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom kapja meg Robert Ficótól, akinek pártja, az Irány - Szociáldemokrácia a többi tizenegy minisztériumot felügyeli majd.

Ugyancsak Fico pártja adja a parlament házelnökét és egyik alelnökét, a parlament további két alelnöki posztját Slota és Meciar pártja között osztja meg, egy alelnöki posztot pedig az ellenzéknek juttat, ami az elemzők első észrevételei szerint messzemenően aránytalan, hiszen a kormánykoalíciónak 85, az ellenzéknek pedig 65 mandátuma lesz az új parlamentben.

A tizenkilenc parlamenti bizottság elnöki posztjai közül tizenkettőt a kormánykoalíció pártjai kapnak, ezeknek fele azonban a Smeré, a maradék hét bizottsági elnöki poszton pedig az ellenzék osztozik.