Rubelben kell majd a gázért fizetni?

Infostart
2006. július 1. 05:04
Szombattól a rubel konvertibilissé vált, azaz Oroszország megszüntette a nemzeti valutájával kapcsolatos kereskedelem korlátozását. Putyin elnök abban reménykedik, hogy a magas olajárak által támogatott pénz erős nemzetközi valutává válik.

Egy nem túl régi vicc szerint Oroszország és Amerika abban hasonlít egymásra, hogy egyik országban sem lehet venni semmit rubelért, csak dollárért.

Az utóbbi években energianagyhatalmi státuszt szerzett Oroszország valutája azonban egyre erősödik és egyesek szerint a korábbi 32 helyett az év végére már csak 25 rubelt kell majd adni egy dollárért.

A teljes konvertibilitás azt jelenti, hogy az orosz kormány kevésbé tud majd közvetlenül beavatkozni a pénz árfolyamának alakításába. Az orosz utazók számára ugyanakkor valutájuk addig nem lesz konvertibilis, amíg azt szabadon be nem tudják váltani a világ más országaiban.

A konvertibilis rubel jól jön az olyan vállalkozásoknak, amelyek eddig dollárban voltak beszerezni például a termékeig gyártásához szükséges gépeket. Az erősödő rubellel ezek olcsóbbá válnak számukra.

Olajat és gázt csak rubelért?

Putyin elnök további extra hasznot remél a költségvetésnek azzal, hogy rubelben akarja megállapítani a külföldi vásárlók számára az orosz kőolaj és gáz árát.

Orosz illetékesek pedig azt remélik, hogy sok befektető találja majd vonzónak az orosz pénzt.

Ha viszont valutabefektetők tömegével kezdik felvásárolni a rubelt, akkor a túlságosan gyorsan megerősödő valuta gazdasági gondokat okozhat Moszkvának.

A parlament alsóháza, az Állami Duma közben azzal akarja táplálni a nemzeti valuta iránti lelkesedést, hogy törvénnyel kívánja megtiltani más valuták említését a tévéadásokban, vagy a hivatalos dokumentumokban.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást