"Másfél éven belül fel kell számolni a guantanamói fogolytábort"

InfoRádió / MTI
2006. július 1. 11:37
Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet parlamenti közgyűlésének különmegbízottja szerint az Egyesült Államoknak fokozatosan fel kell számolnia a guantánamói fogolytábort a következő másfél évben.

Anne-Marie Lizin Washingtonban ismertette a Guantanamón tett látogatása után írt jelentését, amelyet a jövő héten ad át az EBESZ parlamenti közgyűlésének.

A politikus úgy véli, hogy az Egyesült Államoknak mielőbb be kell jelentenie a Kubában lévő amerikai támaszpont megszüntetését, és el kell készítenie a foglyok elszállításának pontos és részletes menetrendjét.

Anne-Marie Lizin egy nappal azután tette közzé jelentését, hogy az amerikai szövetségi legfelsőbb bíróság úgy ítélkezett: George Bush elnök túllépte hatáskörét azzal az alkotmánysértő rendelettel, hogy a Guantánamón őrzött külföldi foglyok fölött különleges katonai bíróságok ítélkezzenek.

A hivatalos információk szerint jelenleg 460 embert tartanak fogva a guantánamói táborban. A fogolytábor amerikai vezetői azt mondták, hogy mintegy hetven rab rendkívül veszélyes, és százhuszonöten vannak még birtokában felhasználható információknak.