Amerikai és brit ügynökök is keresik a szerb tábornokot

InfoRádió / MTI
2006. július 1. 15:05
Amerikai és brit ügynökök is csatlakoztak a háborús bűncselekmények miatt körözött Ratko Mladic tábornok utáni kutatáshoz Szerbiában - erősítette meg a helyi lapértesüléseket Zoran Stankovic szerb védelmi miniszter.

A belgrádi lapok már a hét elején arról cikkeztek, hogy a hágai Nemzetközi Törvényszék által kerestetett Ratko Mladic kézre kerítésében külföldi titkosszolgálatok is segédkeznének, és ügynökeik állítólag már meg is érkeztek Szerbiába.

Stankovic szombaton ezt erősítette meg. Közölte, hogy néhányan az amerikai és brit titkosszolgálatoktól már bekapcsolódtak a boszniai szerb csapatok volt főparancsnoka elleni hajszába.

A szerb kormány eddigi kudarca a Mladic-ügyben az Európai Unióval való társulási tárgyalások felfüggesztéséhez vezetett, noha a vezetők végig hangoztatták, hogy mindent megtettek a bujkáló tábornok rejtekhelyének felkutatására.

A szerb külügyminiszter kérte a segítséget

A külföldi ügynökök bevonását eredetileg Vuk Draskovic külügyminiszter kezdeményezte. Egyes belgrádi lapok tudni vélték, hogy Vojislav Kostunica szerbiai kormányfő keddi londoni látogatásán már elő is állt ilyen értelmű igénnyel.

Belgrád állítólag így akarja meggyőzni az EU-t, hogy a szerb hatóságok mindent megtesznek Mladic elfogása érdekében, ez pedig arra késztetné Brüsszelt, hogy folytassa a májusban megszakított társulási tárgyalásokat.