Kiéheztethetik a szlovákiai magyarokat

Infostart
2006. június 30. 14:54
Az új kormánykoalíció nem jelent katasztrófát Szlovákia számára - jelentette ki a szlovák államfő. Egy szlovák politológus szerint azonban megkezdődhet az ország déli régióinak kiéheztetése.

Az államfővel való találkozóján a kormányfői poszt várományosa, Robert Fico beszámolt arról, hogy a kormánykoalícióban résztvevő három párt, a SMER-Szociáldemokrácia, a HZDS (Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom) és a Szlovák Nemzeti Párt vasárnap este írja alá a koalíciós szerződést.

Az államfő keddre összehívta a parlament alakuló ülését, melyen a Dzurinda-kabinet benyújtja lemondását, ezt követően Ivan Gasparovics még aznap kinevezi Robert Fico új kormányát.

Az új kabinetben Robert Fico SMER-Szociáldemokrácia Pártjának 11, Jan Slota Szlovák Nemzeti Pártjának 3, a Vladimir Meciar vezette HZDS-nek 2 miniszteri poszt jut.

Ivan Gasparovics államfő kijelentette: helytelennek tartja a félelemkeltést, az új kormánynak időt kell adni ahhoz, hogy bizonyíthasson.

Nehéz lesz magyarnak lenni

Általános vélemény szerint nehéz négy év vár a szlovákiai magyarokra, mivel a nacionalista Szlovák Nemzeti Párt megkapta az oktatási, a régiófejlesztési és a környezetvédelmi tárcákat - ezek élén eddig magyar miniszterek álltak.

Miroslav Kusy politológus szerint fennáll a veszélye annak, hogy megkezdődik a jelentős arányban magyarok lakta déli régiók kiéheztetése, mivel a nemzetiek uralják majd azt a két minisztériumot, ahonnan a legtöbb pénz mehetett volna Dél-Szlovákia elmaradott régióiba.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást