Fizessenek az alkoholisták az új májért!

Infostart
2006. június 29. 14:17
Egy felmérés szerint a nagy-britanniai orvosok 40 százaléka úgy véli, hogy a dohányzóknak és az alkoholistáknak hozzá kell járulniuk kezelésük költségeihez, mivel egészségi problémáikért jelentős részben saját maguk a felelősek.

A dohányzók esetében a bypass-szívműtétet, az alkoholistáknál a májátültetést vélik az orvosok olyan beavatkozásnak, amelyet szerintük nem kellene az egészségbiztosítónak finanszíroznia.

A megkérdezett orvosok negyede úgy gondolja, hogy az elhízott betegek ne kapjanak ingyen elhízás elleni gyógyszereket, és az ortopédiai kezelés se legyen térítésmentes a számukra.

A megkérdezettek többsége elutasítja, hogy ingyenes legyen a férfiből nővé, vagy fordított irányba operálás, egyharmaduk pedig támogatná, hogy a mesterséges megtermékenyítésért is fizetni kelljen.

Jelenleg a brit orvosok csak akkor utasíthatják el egy beteg kezelését, ha az túl kockázatos lenne; ugyanakkor az egészségbiztosító hiánya felveti annak kérdését, hogy jogosult-e az ingyenes kezelésre az, aki saját maga is felelős az állapotáért.