Az izraeli alakulatok tovább nyomulnak a palesztin területekre

Infostart
2006. június 29. 17:02
Nyolc palesztin minisztert és több tucat tisztségviselőt tartóztattak le az izraeli katonák Gázában. A palesztin elnök nemzetközi segítséget kért; az Európai Unió a térségbe küldi közel-keleti megbízottját. Az izraeliek és a palesztinok köszött akkor lett különösen feszült a viszony, amikor szélsőséges iszlám fegyveresek elraboltak egy izraeli katonát.

Nemzetközi segítséget kért a palesztin elnök, miután az izraeli katonák nyolc minisztert és a palesztin hatóság több mint ötven tisztségviselőjét letartóztatták.

Mahmud Abbasz elítélte a zsidó állam lépéseit, és a nemzetközi közösséget azonnali beavatkozásra szólította föl.

Az izraeli katonák terrortevékenységben való részvétel, illetve terrorszervezethez való tartozás miatt vették őrizetbe a politikusokat.

A palesztin fennhatóságú területeken a választásokat a radikális Hamász nyerte meg, amelyet a zsidó állam terrorszervezetnek tart.
A helyzet akkor éleződött ki, amikor radikális fegyveresek elraboltak egy izraeli katonát, miután több társát megölték.

Elengedéséért izraeli börtönökben raboskodó palesztinok szabadon bocsátását követelték. Tel-Aviv nem volt hajlanó ezt teljesíteni, hanem katonai erőt alkalmazott: bevonult a gázai övezetbe.

Időközben elraboltak egy fiatal zsidó telepest is, a 18 éves fiú holttestét csütörtökön találták meg.

A zsidó állam védelmi minisztere jóváhagyta a hadműveletek második szakaszát a Gázai-övezetben: a csapatok tovább nyomulhatnak be a palesztin területekre.

A nyomásgyakorlás egyelőre eredménytelen: a túszejtők továbbra is azzal fenyegetőznek, hogy megölik a férfit, ha izrael nem állítja le a katonai akciót.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást