Izraeli tankok nyomultak a Gázai-övezetbe

InfoRádió / MTI
2006. június 28. 06:22
Izraeli harckocsik és páncélozott harcjárművek hatoltak be hajnalban a Gázai-övezet déli térségében, miután az izraeli légierő három gázai hídra és a térség áramellátó központjára mért csapást.

Az izraeli páncélosok már napok óta gyülekeztek az övezet határán, azt követően, hogy a hét végén egy palesztin kommandó izraeli területen támadást végrehajtva elrabolta a zsidó állam hadseregének egyik tizedesét.

Az izraeli páncélosok azután lendültek támadásba, hogy a közvetítőknek nem sikerült elérniük Gilad Salit szabadon bocsátását.

A hajnali órákban a dél-gázai Rafah környékén automatafegyverek hangja hallatszott, míg Gáza szinte teljes sötétbe borult az áramelosztót ért légi csapás után.

Az első palesztin reagálásként a Népi Ellenállási Bizottságok nevű szervezet, amely az izraeli katonát elrabolta, azzal fenyegetőzött, hogy kivégez egy fogságában lévő zsidó telepest, ha nem állítják le a katonai akciót.

Ezt követően ellenállásra szólította fel a gázai palesztinokat a kormányon lévő Hamász radikális palesztin mozgalom egyik vezetője.

Nizár Rajan a helyi rádióadón keresztül arra buzdította a milicistákat, hogy vegyék fel a harcot az ellenséggel, amely "meghalni jött".

Izrael tavaly vonta ki csapatait és költöztette ki a zsidó telepeseket a Gázai-övezetből 38 évi megszállás után.