Tűzszünet rakétatámadással

InfoRádió / MTI
2006. június 25. 10:32
Az Izrael elleni rakétatámadások beszüntetéséről állapodott meg Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke és Iszmáil Haníje kormányfő Gázában. Nem sokkal ezután palesztin fegyveresek, köztük a Hamász fegyveres szárnyának tagjai támadást indítottak az izraeli hadsereg egyik állása ellen a Gázai-övezet egyiptomi határánál.

Mahmud Abbász szóvivője közölte: az önálló palesztin állam megteremtéséről - és ezáltal a zsidó állam elismeréséről - nem egyezett meg a két politikus.

A kormányzó Hamász cáfolta, hogy a szélsőséges mozgalom katonai szárnya beleegyezett volna a tűzszünetbe.

Az Iszlám Dzsihád szintén azt közölte, hogy nem állítja le a rakétatámadásokat.

A palesztin elnök július 26-ára népszavazást ír ki az önálló palesztin állam megteremtését célzó tervről, ha a hatóságot kormányzó Hamásszal továbbra sem tud megállapodni az ügyben.

A radikális szervezet június 9-én vetett véget a 16 hónapja tartó tűzszünetnek, miután egy izraeli támadásban egy palesztin család hét tagja életét vesztette egy tengerparti fürdőhelyen.

Támadás izraeli célpont ellen

Palesztin fegyveresek, köztük a Hamász fegyveres szárnyának tagjai támadást indítottak az izraeli hadsereg egyik állása ellen a Gázai-övezet Egyiptomi határánál.

Az akcióban legalább négy izraeli és három palesztin halt meg.  A támadást a Népi Ellenállási Bizottságok nevű palesztin fegyveres csoport vállalta magára.

A Hamász radikális palesztin mozgalom fegyveres szárnya közölte, hogy segített az akció végrehajtásában.