Inforádió

Meghallgatom Élő adás

\"Cigányok százezrei várják a pillanatot\"

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
\"Román és bolgár cigányok százezreinek Ausztriába özönlésével\" riogatja Ausztria közvéleményét Hans-Christian Strache, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) vezetője.

A Kurier című bécsi napilap beszámolója szerint Strache kongresszusi beszédében arra hivatkozott, hogy Ausztria mágnesként vonzza a menedékjoggal visszaélni akarókat, Bulgária és Románia EU-taggá válása pedig azzal fenyeget, hogy "cigányok százezrei" várják a pillanatot, amikor majd Ausztriába tódulhatnak.

Az FPÖ vezetője szerint "ma már túlélési harcról" van szó; arról, hogy a többség ne válhasson kisebbséggé Ausztriában, hogy az osztrákok "háziurak maradhassanak a saját otthonukban".

Strache szerint az állam szociális jellegét kellene erősíteni a bevándorlás támogatása helyett.

Állást foglalt amellett, hogy a vendégmunkások ne hozhassák magukkal a családjukat Ausztriába, valamint szigorúbban szabályozzák a külföldiek munkavállalását és letelepedését az alpesi országban.

Az osztrák statisztikai hivatal májusban közzétett összesítése szerint 2005-ben a 8,2 milliós Ausztriában 788.609 volt a külföldi származásúak száma, ami a lakosság 9,6 százalékának felel meg.

A kimutatások szerint a legtöbb bevándorló Szerbiából és Montenegróból érkezett, mintegy 138 ezren.

Tavaly a magyarok száma 15.455 volt Ausztriában, és ezzel Magyarország a 9. helyre került a 28 országot feltüntető listán.