A molla szerint a koalíció alkalmatlan a válság megoldására

InfoRádió / MTI
2006. június 25. 13:23
Omar molla, az afganisztáni tálibok vezetője - egy vasárnap bemutatott magnófelvétel szerint - alkalmatlannak nevezte a nemzetközi koalíciót és az afgán kormányt az ázsiai ország válságának megoldására.

A felvett beszédet a Geo TV nevű független pakisztáni tv-csatorna sugározta.

Az állomás szerint a bejátszott részletek tálib vezetők nemrégiben lezajlott tanácskozásán hangzottak el. A megbeszélést Afganisztán déli Hilmend tartományában tartották. Más forrásból egyelőre nem erősítették meg a felvétel hitelességét.

A beszéd szerint az afgán kormányban és külföldi támogatóiban "nincs elegendő bölcsesség" az afganisztáni válság megoldásához.
A Geo TV bemondója közölte, hogy a sugárzott felvétel csak részlete a beszédnek, és a nyilvánosságra nem hozott részben egyebek között az az állítás is elhangzott, hogy a tálibok az ország nagy kiterjedésű területeit tartják ellenőrzésük alatt.

Harcok Kandahár tartományban

Az Afganisztánban állomásozó nemzetközi erők katonái az afgán kormány hadseregének alakulataival heves harcot vívtak a szombatra virradó éjszakán tálib fegyveresekkel az ország déli Kandahár tartományában, és 48 fegyverest megöltek - közölte az afgán hadsereg egyik tábornoka.

A jelentés szerint mintegy négy órán át tartott a küzdelem. A koalíciós erők harci helikoptert is bevetettek az ütközetben. A nemzetközi koalíció és az afgán alakulatok nem szenvedtek veszteséget.

Az összecsapás után az afgán hadsereg katonái illegális fegyverraktárt találtak az ütközet helyszínén, benne számos géppisztollyal és kézi gránátvetővel.