Menedzsernők: messze még az egyenlőség

Infostart
2006. június 22. 13:42
Németországban ugyan növekvőben van a női vezetők aránya, de fizetésük messze elmarad a férfiak bére mögött - derült ki a berlini gazdaságkutató intézet most közzétett tanulmányából.

Angela Merkel kancellárként ugyan egy fillérrel sem kap kevesebbet, mint hivatali elődje, Gerhard Schröder; a többi vezető beosztásba került nő esetében azonban az egyenjogúság még nem valósult meg.

A berlini gazdaságkutató intézet egy nagyszabású felmérésében kimutatta ugyanis, hogy a cégek élén álló nők átlagosan egyharmaddal kevesebb fizetést kapnak, mint a hasonló feladatkört ellátó férfiak: havonta átlagosan 4000 eurót visznek haza, míg a férfiaknak 5300 eurót utalnak át ugyanazon munka elvégzéséért.

A tanulmányból kitűnik az is, hogy a menedzser posztot betöltő nők aránya emelkedőben van, de az ilyen állásoknak jelenleg is csak alig egyötödét töltik be hölgyek.

Nem sokkal jobb a helyzet a középkáderek között sem, ott azonban a nők fizetése átlagosan csak 27 százalékkal marad el a férfiak bére mögött.

A jelenlegi kormány a családvédelmi intézkedésekkel, köztük a gyes tervezett emelésével igyekszik a nők elhelyezkedését és munkahelyi előmenetelét támogatni; az adórendszerben viszont már megvalósult a teljes egyenjogúság, mert az adókulcs mindenki számára azonos.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást