A homoszexualitás, mint mentális rendellenesség

Infostart
2006. június 21. 11:38
Amerikai törvényalkotók felhívták a védelmi minisztériumot, hogy módosítsa azt a dokumentumot, amely a homoszexualitást a mentális rendellenességek között sorolja fel.

Az utasítás a homoszexualitást a többi mellett a szellemi visszamaradottsággal, a személyiségzavarral és az alkoholizmussal egy sorban említi.

A Pentagon a tíz kongresszusi képviselő felszólítására közölte: folyik a dokumentum felülvizsgálata.

Marty Meehan demokrata párti képviselő emlékeztetett: a védelmi minisztérium dokumentuma harminc évvel azután sorolja a mentális rendellenességek közé a homoszexualitást, hogy az orvos szakma tévesnek minősítette ezt az osztályozást.

"Nincs olyan tudományos adat, amely alátámasztaná ezt a besorolást, így kénytelenek vagyunk azt hinni, hogy valami más áll a háttérben" - mondta a politikus.

A törvényhozók ugyanakkor kezdeményezték az amerikai hadsereg hozzáállásának és egészségügyi szabályzatainak teljes felülvizsgálatát.

Becsült adatok szerint az amerikai haderőben 65 ezer homoszexuális és biszexuális katona szolgál.

A hadseregnél tilos a nemi identitás iránt hivatalosan érdeklődni, de azokat, akik nyíltan felvállalják saját nemük iránti vonzalmukat, elbocsátják.

A hadseregből az elmúlt tíz év alatt eltávolított tízezer homoszexuális katona pótlása mintegy 200 millió dollárba került.