Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Washington figyelmezteti Észak-Koreát

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter kemény hangvételű üzenetében azt mondta, hogy Phenjannak fel kell készülnie a következményekre, ha mégis kipróbálja új, nagyhatótávolságú rakétáját.

A Taeopodong-2 interkontinentális ballisztikus rakéta szakértők szerint képes elérni az Egyesült Államok nyugati partját.

Egy vezető amerikai diplomata elmondta, hogy Washington több országgal tárgyal arról, hogy milyen reakció kövesse az esetleges tesztet. Előfordulhat, hogy gazdasági szankciókat vezetnek be Phenjannal szemben.

Japán, Kanada, Ausztrália, Dél-Korea és más országok is határozottan sürgették Észak-Koreát, hogy gondolja meg magát. Putyin orosz elnök telefonon felhívta Bush elnököt és néhány perces beszélgetést folytattak a kérdésről.

Nincs visszaút?

Az Egyesült Államok kémműholdak és informátorok révén követi nyomon az előkészületeket. Jelentések szerint folytatódik a rakéta üzemanyaggal való feltöltése. Ez arra utal, hogy Phenjan végre akarja hajtani a kísérletet, mivel szakértők szerint innentől nagyon bonyolult leállítani a folyamatot.

Az atomprogram mellett a térségben Észak-Korea rakétaprogramja is komoly aggodalmakat vált ki.

Japán szerint a teszt veszélyeztetné az ország biztonságát és Phenjan ezzel megszegne egy korábbi kétoldalú egyezményt.

Észak-Korea emellett tavaly november óta bojkottálja a nukleáris programjáról folyó hatpárti tárgyalásokat.

Phenjan azzal érvel, hogy szüksége van a nukleáris fegyverekre és hordozóeszközökre, mert csak így tudja elrettenteni az Egyesült Államokat attól, hogy lerohanja az országot és megdöntse a kormányt. Washinton tagadja, hogy ilyesmire készülne.

Műhold-kilövésnek álcázzák majd

Észak-Korea 1998-ban meglepte a világot, amikor kilőtte a mostani rakéta elődjét. Az eszköz Japán felett átrepülve a Csendes-Óceánba csapódott. A sztálinista ország akkor azt állította, hogy egy műholdat állított pályára és elemzők szerint most is hasonlóra készül.

Megfigyelők azt mondják Észak-Korea így próbál jobb alkupozícióba kerülni, különösen annak a fényében, hogy a világ nagyvonalú ajánlatokkal próbálja ösztönözni Iránt az önálló atomprogram feladására.