Halált kért a főügyész Szaddám Huszeinre

InfoRádió / MTI
2006. június 19. 12:49
Halálbüntetés kiszabását kérte hétfőn megtartott záróbeszédében az iraki főügyész az emberiesség elleni bűntettel vádolt Szaddám Huszein volt iraki elnökre és rendszerének hét további magas rangú tisztségviselőjére.

A főügyész egyebek között azt állította záróbeszédében, hogy Szaddám Huszein volt iraki elnök és társai ürügyül használták 1982-ben az elnöki gépkocsikonvoj ellen elkövetett állítólagos merényletkísérletet a Dudzsail falu síita lakossága elleni hadjárathoz, amelynek végső célja a szunnita kisebbség rendszerével szemben álló síita többség megfélemlítése volt.

A vád szerint 148 embert kivégeztek, további százakat pedig megkínoztak a falu lakosai közül. A főügyész szerint Szaddám Huszein személyesen adott parancsot, féltestvére és hírszerzőfőnöke, Barzán at-Tikríti pedig személyesen részt vett több áldozat megkínzásában.

A vád vezető képviselője szerint a dudzsaili merénylet nem létezett, csupán a régi rendszer felelősei agyalták ki. A dudzsaili vérengzéssel kapcsolatos per nyolc hónapja tart.

Az öt bíróból álló tanács most úgy döntött, július 10-ig a védelemnek is meg kell tartania záróbeszédét, hogy utána a bíróság megkezdhesse tanácskozását az ítéletről.

A Szaddám Huszein és vezetőtársai ellen indítandó perek száma akár az egy tucatot is elérheti.