eur:
392.53
usd:
365.93
bux:
66780.28
2024. április 25. csütörtök Márk

Egyre több francia termeszt otthon marihuánát

A franciák a cannabis-származékok egyik legjelentősebb európai fogyasztói, annak ellenére, hogy hazájukban büntetik a marihuána és hasis szívást - derül ki abból a titkosszolgálati jelentésből, amelyet vasárnap ismertetett a Le Journal du Dimanche című párizsi újság.

Az Európai Unió 25 országából már csak hatban büntetik a füves cigaretta fogyasztását, köztük Franciaországban.

A cannabis-származékok francia kutató és tájékoztató kollektívája, a CIRC 1976. június. 18-án tette közzé először a Libération című napilap hasábjain a vadkenderfélék fogyasztásának legalizálását követelő kiáltványát. Harminc évvel később a szervezet megismételte felhívását.

Véleményük szerint Franciaországnak a kábítószer-fogyasztást szigorúan büntető politikája "dinamizálta a forgalmat, megsokszorozta a fogyasztók számát és gazdaggá tette a maffiákat".

Félmillió rendszeres fogyasztó

A hivatalos adatok is az aláírókat látszanak igazolni: a 63 millió lakosú országban tavaly 1,2 millióan fogyasztottak vadkenderféléket. Ebből félmillióan rendszeres fogyasztók, s Európában Franciaországban található a legtöbb kiskorú füvező.

A cannabis-származékok általában Marokkóból érkeznek Franciaországba, de egyre népszerűbb a házi termesztés. A cserépben nevelt kenderfélék a "grow shopoknak" nevezett üzletekből szerezhetőek be, amelyek száma a titkosszolgálatok szerint az elmúlt két évben majdnem megduplázódott Franciaországban, annak ellenére, hogy a legtöbb boltot gyorsan bezáratja a rendőrség.

A legtöbb házitermesztő tiszteletre méltó 30-as, 40-es

A legfőbb házi termesztők olyan 30-40 éves tiszteletreméltó, szociálisan integrálódott, burzsoá módon élő alternatív értelmiségiek, akik nem kívánnak a klasszikus terjesztőkkel külvárosi kapualjakban szóba állni, valamint a náluk is fiatalabb, 25-30 éves liberális környezetvédők, akik a kenderfélék fogyasztásának büntethetősége ellen harcolnak.

Gyakran ez utóbbiak nyitnak szabályosan adózó, könyvesboltnak vagy virágüzletnek álcázott kenderüzleteket, amelyek bevétele valójában nagyon szerény. Az eszközökkel (magok, szekrény, lámpa, föld) együtt az alapkészlet ára 300 euró, a jobb minőségű termék és felszerelés értékesítési összege viszont elérheti az 1500 eurót.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök. Kövesse velünk élőben a Kormányinfót!

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×