Autonómiát szeptemberig!

Infostart
2006. június 18. 15:45
Székelyföld autonómiáját követelik a Székely Nemzetgyűlésen elfogadott határozatban. Az erdélyi Magyar Polgári Szövetség elnöke közölte: azt szeretnék, ha szeptember végéig meg tudnának állapodni a román vezetéssel az autonómiáról.

Szász Jenő az InfoRádióban elmondta: a határozatot Románia elnökéhez, parlamentjéhez, és kormányához juttatja el a Székely Nemzeti Tanács.

A dokumentumban nagy hangsúlyt kapott az a követelés, hogy Székelyföldön maradjon a helyi adók 90 százaléka. Úgy vélik ugyanis, hogy jelenleg az arányok fordítottak - mutatott rá a szövetség elnöke.

Nem akarják felülvizsgáltatni a trianoni békeszerződést

Szász Jenő szerint ha a szeptember végi határidőig nem sikerül megállapodni az autonómiáról, akkor egy újabb Székely Nemzetgyűlés dönt majd arról: hogyan tovább.

Arra a kérdésre, hogy sikertelenség esetén valóban kezdeményezik-e majd a trianoni békeszerződés felülvizsgálatát, Szász Jenő megjegyezte: ez a kijelentés, amely egy trianoni megemlékezésen hangzott el, a Magyar Polgári Szövetség egy területi szervezetének megnyilvánulása volt.

Szász Jenő szerint a Székely Nemzeti Tanácsnak nincsenek ilyen tervei. "Nem a múltat kell feszegetni, hanem a jövőt kell építeni" - hangsúlyozta a Magyar Polgári Szövetség elnöke.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást