Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Negyven évig marad börtönben az elnök gyilkosa

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A szerb legfelsőbb bíróság megerősítette a Milorad Legijára kirótt 40 éves börtönbüntetést. A \"vörös sapkás\" állami csendőrség egykori vezetőjét Stambolic volt szerb elnök 6 évvel ezelőtti elrablásában és meggyilkolásában találták már korábban bűnösnek. A szerbiai bíróság legfelsőbb szinten először mondta ki nyilvánosan: a gyilkosságot Slobodan Milosevic parancsára követték el.

Ivan Stambolic volt szerb köztársasági elnököt 2000 augusztusában rabolták el, és később meggyilkolták.

Az évekig húzódó nyomozati és bírósági eljárás során kiderült: a gyilkosságot Slobodan Milosevic volt szerb elnök parancsára követték el, az úgynevezett "vörös sapkások", az állami csendőrség tagjai.

A főszervező a csendőregységek parancsnoka, Milorad Ulemek Legija volt, akit a különleges bíróság korábban 40 év börtönre ítélt.

Ezt a döntést erősítette meg szerdán a szerb legfelsőbb bíróság, annak ellenére, hogy korábban olyan hírek is szárnyra kaptak, hogy megsemmisítik az ítéletet, és magát a bírósági eljárást is - jelenti az InfoRádió újvidéki tudósítója.

Mások is sokáig maradnak börtönben

Szerbia legfelsőbb bírósága még három rendőrtiszt 40 éves börtönbüntetését is jóvá hagyta. Õk szintén részt vettek Stambolic meggyilkolásában, és a jelenlegi külügyminiszter, Vuk Draskovic ellen elkövettet merénylet-kísérlet megszervezésében is.

Szerdai ítélethirdetéskor elsőször történt meg, hogy a szerb bíróság legmagasabb szinten nyilvánosan megállapította, és kimondta: a gyilkosságot és a merényletet Slobodan Milosevic volt szerb elnök parancsára követték el.