Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Fizetni kell a mentésért a szlovák hegyekben

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A bajbajutott turistáknak Szlovákiában hamarosan fizetniük kell a hegyi mentőszolgálat segítségéért. A költségek mentésenként akár a többszázezer koronát, azaz akár a több millió forintot is elérhetik.

A szlovák külügyminisztérium hivatalosan is figyelmeztette a külföldi idegenforgalmi szervezeteket, hogy július elsején lép érvénybe a hegyi mentőszolgálatról szóló új törvény, melynek alapján már nem lesz ingyenes a bajbajutott turisták mentése. Az egyes akciókért fizetniük kell majd az érintetteknek - jelenti az InfoRádió pozsonyi tudósítója.

Az eddig érvényes jogszabály csak akkor tette lehetővé a kiadások behajtását, ha a balesetet bizonyíthatóan a turisták szabálysértő viselkedése okozta. Ez azonban a gyakorlatban sok gondot és jogi viszályt okozott, a költségekről nem is szólva, hiszen a mentési kiadások nagy részét az egészségbiztosító fedezte. Így a hamarosan életbe lépő jogszabály szerint akkor is fizetni kell, ha a turista önhibáján kívül szenvedett balesetet.

A szakemberek szerint egy-egy mentési akció költségei meghaladhatják a többszázezer koronát is, főleg akkor, ha helikopter bevetésére is szükség van. A hatóságok a kellemetlenségek elkerülése érdekében így azt ajánlják, hogy a hegyekbe látogatók - különösen a hegymászók, a túrázók és síelők - olyan speciális baleset-biztosítást kössenek, amely fedezi az esetleges hegyi mentés kiadásait.

Tavaly tovább romlott a baleseti statisztika a szlovákiai hegyekben: 2005-ben 26 ember vesztette életét. A legtöbb tragédia a Magas Tátrában történt. A hegyi mentőszolgálat segítségére tavaly több mint 700 esetben volt szükség.