Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Zarkavi: vérszomjas terrorista vagy ügyes propagandista?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Egy Bagdadtól északra történt légitámadásban megölték Abu Muszab al-Zarkavit, az al-Kaida iraki vezetőjét, a szunnita ellenállás egyik vezéralakját. Halálát megelőzően több tucat, vagy még ennél is több véres merényletet hajtott végre az általa vezetett csoport. Sok elemző szerint ugyanakkor korántsem volt olyan jó szervező, mint Oszama bin Laden.

A militáns vezető bizonyos mértékben haláláig titokzatos maradt. Megoszlottak a vélemények arról, hogy valóban olyan veszélyes volt-e, mint a híre. Egy közelmúltban napvilágot látott videón például az volt látható, hogy nem tudja rendesen kezelni a géppisztolyt.

Egy biztos: Zarkavi a propaganda-háború frontján az első vonalban harcolt. Borzasztó, véres videofelvételeket tett közzé az interneten és küldözgetett az arab nyelvű műholdas tévéadóknak. Két felvételen azt állította, hogy saját maga fejezte le a fogságába került külföldi túszokat.

A videókkal pedig elérte azt a célt, hogy a nyugati országok közvéleménye borzalommal szemlélje azt, ami Irakban történik, és hogy egyre hangosabban bírálja a háborút támogató kormányokat.

Minden Afganisztánban kezdődött

Zarkavi Oszama bin Ladennel együtt a Szovjetunióval szembeni, afganisztáni mudzsahedin ellenállásban tűnt fel.

Szülőhazájában, Jordániában sokan azonban nem szent harcosként, hanem egyszerű bűnözőként emlékeznek rá. Afganisztánból való visszatérése után már iszlám radikálisként került börtönbe, mert, úgymond meg akarta dönteni a jordán királyságot.

Később visszatért Afganisztánba, és itt felélesztette korábbi kapcsolatait. A tálibok elleni amerikai támadás után azonban Irakba menekült és itt több látványos akciót követett el.

Nevéhez fűződik például a bagdadi ENSZ-képviselet elleni támadás, amelyben meghalt Sergio Vieira de Mello ENSZ-küldött, majd egy nedzsefi támadás, amelyben 86 ember lelte halálát.

Szunniták és síiták, vagy egyszerűen muzulmánok?

Zarkavi egyik célja a szunniták és síiták közötti erőszak kirobbantása volt. "Ébredjetek, és szálljatok szembe a síita kígyók mérgével, felejtsétek el azokat, akik nemzeti egységről beszélnek" - mondta egyik üzenetében.

Egy másik azonban ennek ellentmondva arról szólt, hogy nem szabad ártatlan muzulmánokat megölni: "az igaz iszlámban nem ölünk meg nőket és gyerekeket, olyanokat, akiket nem akartunk. Sokszor leállítjuk a már megkezdett támadást, mert tudjuk, hogy muzulmánok halnának meg" - mondta.

Ennek ellenére a halála utáni napon 13 ember halt meg egy bagdadi piactéren történt robbanásban.