eur:
395.07
usd:
365.52
bux:
65379.62
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Kapitális hiba a német titkosszolgálatnál

A német hírszerző szolgálat, a BND ismét a közérdeklődés középpontjában áll. Miután német újságírók tevékenységének tiltott megfigyelése miatt parlamenti bizottság foglalkozik túlkapásaival, a Berliner Zeitung most beszámolt arról, hogy a BND egy lipcsei perhez mellékelt irataiban felfedte az Oroszországban működő ügynökeinek nevét és címét, amivel halálos veszedelembe keverte a munkatársait.

A lipcsei közigazgatási bíróságon folyó perben a hírszerző szolgálat olyan aktákat tett bárki számára hozzáférhetővé, amelyekből egyértelműen kitűnik, hogy kik dolgoznak a BND számára Oroszországban.

Ezzel - mint a Berliner Zeitung jól értesült források idézve közli, - veszélybe sodorta saját ügynökeit, akiket most a leleplezés és a felelősségre vonás fenyeget.

A lipcsei bírósághoz küldött akták ugyanis szigorúan titkos iratokat is tartalmaznak, amelyekben a német hírszerzés számos oroszországi ügynökének valódi neve és pontos címe szerepel - mondta el az InfoRádió németországi tudósítója.

Az oroszok hátradőlhetnek

A lap szerint az aktákból egyértelműen kitűnik az ügynökök tevékenysége is, és így az oroszországi hatóságoknak szinte még nyomozást sem kellene folytatniuk, mert a titkos iratokban részletesen szerepel a hírszerzők csaknem valamennyi lépése, illetve a tőlük kapott anyagok listája. De még az is, hogy munkájukat milyen összeggel honorálta a külföldi titkos adatgyűjtésre szakosodott BND.

A Berliner Zeitung beszámolóját a hírszerző szolgálat München melletti központjában eddig nem erősítették meg, de nem is cáfolták.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×