Régi pártja figyeltette meg a botrányhős politikust

InfoRádió / MTI
2006. június 7. 18:11
Korábbi pártja, az Osztrák Szabadságpárt megfigyeltette Jörg Haider karintiai tartományi miniszterelnököt, hogy terhelő adatokat szerezzen tevékenységéről és a magánéletéről - állítja egy osztrák magazin.

A botrányt a News című hírmagazin robbantotta ki, amely ismertette a megfigyeléssel megbízott magánnyomozó nyilatkozatát.

Dietmar Guggenbichler megerősítette, hogy áprilisban az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) tartományi vezetése megbízta, figyelje meg Jörg Haidert.

A politikus tavaly áprilisban hagyta ott a pártot, és állt a Szövetség Ausztria Jövőjéért elnevezésű mozgalom élére.

Félbehagyott munka

A lap szerint a magándetektív szolgáltatott is adatokat Haiderről, ám amikor a megrendelők azt követelték, hogy a tartományi elöljáró magánéletéről is gyűjtsön adatokat, Guggenbichler visszaadta a megbízást.

A korábban kialkudott 20 ezer euró felét így is megkapta a dekektív.

Az osztrák belpolitikában sokáig botrányos nyilatkozataival kitűnő Jörg Haider alaposan meglepődött, és hozzátette, hogy 30 éves politikusi pályafutása nem élt át még hasonlót.

Az állítólagos megbízók azt állítják, a magánnyomozó maga ajánlkozott arra, hogy adatokat szolgáltat Haiderről, de megerősítették, hogy 10 ezer eurót kifizettek Guggenbichlernek.