Korrupciós botrány a cseh kormányalakítás körül

Infostart
2006. június 7. 12:10
Korrupciós botrány zavarta meg a csehországi kormányalakítási tárgyalásokat. Az egyik szociáldemokrata honatya állítólag 5 millió koronás ajánlatot kapott, hogy lépjen át a zöldekhez. A cseh sajtó szkeptikus, a rendőrség vizsgálódik.

Pavel Ploc szociáldemokrata képviselő rendkívüli sajtóértekezleten ismertette a vesztegetési kísérlet részleteit. Mint mondta, közvetítőkön keresztül olyan ajánlatot kapott, miszerint ha átlép a zöldekhez, 5 millió korona üti a markát - jelentette az InfoRádió pozsonyi tudósítója.

A zöldek minden bizonnyal a jobboldali kormánykoalíció tagjai lesznek, ám a koalíció a parlamentben nem rendelkezik többséggel, pontosan ugyanannyi mandátummal bír, mint a szociáldemokraták és kommunisták alkotta baloldali blokk.

A szerdai cseh napilapok szkeptikusak a megvesztegetési üggyel kapcsolatban. A Hospodárske noviny főleg azt furcsállja, hogy Ploc nem próbált bizonyítékot szerezni, például hangfelvételt készíteni a lefizetési ajánlatról, így a rendőrségnek nagyon nehéz dolga lesz az ügy kivizsgálásánál.

Folynak a koalíciós egyeztetések

Közben Miroslav Topolánek, a választásokon győztes polgári demokraták vezetője már megkezdte a koalíciós megbeszéléseket a kereszténydemokratákkal és a zöldekkel. Egyelőre csak abban egyeztek meg, hogy mindhárom párt lehetségesnek tartja a koalíciós együttműködést.

A zöldek országos tanácsa szombaton dönt a további lépésekről, ugyanis a párt több regionális szervezete azt szeretné, hogy a zöldek maradjanak a koalíción kívül, s érdekeik szerint támogassák a jobbközép kormány elképzeléseit.

Topolánek az eddig kormányzó szociáldemokratáknak is tárgyalási ajánlatot tett, ám Paroubekék egyelőre nem reagáltak a javaslatra.

Tüntettek a miniszterelnök ellen

Prágában egyébként kedden este több ezer ember tüntetett a Vencel téren Jiri Paroubek kormánya ellen. A demonstrálók a miniszterelnök azonnali távozását követelték a politikai életből, amiatt, hogy a választások menetét az 1948-as kommunista puccshoz hasonlította.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást