Amerikai atomtöltetek Törökországban

Infostart
2006. június 7. 12:12
Nukleáris tölteteket tárol Törökországban az Egyesült Államok hadserege - derült ki egy washingtoni kormányszerv éves jelentéséből. A török sajtó és az ellenzék megdöbbenve fogadta a hírt, és parlamenti vizsgálóbizottság felállítását sürgetik az ügyben. A török kormány egyelőre nem szólalt meg.

Az Egyesült Államok török földön 90 darab nukleáris töltetű bombát tárol. A török sajtó jelentései szerint ez az információ az egyik washingtoni kormányszerv éves jelentésében szerepel - mondta az InfoRádióban Tarik Demirkán török újságíró.

A B-61-es bombákat a jelentések szerint a dél-törökországi Incirlik támaszponton tartják, amely a szíriai és iraki határ közelében található, és az amerikai hadsereg legfontosabb támaszpontjának számít a Közel-Keleten.

A hír nyilvánosságra kerülése után az ellenzéki szociáldemokrata párt parlamenti vizsgálóbizottság létrehozását kezdeményezte, ők ugyanis úgy gondolják, hogy a nukleáris töltetű bombák léte komoly fenyegetés a szomszéd iszlám országokkal szemben, és így bizalmi válsághoz vezethet Törökország és szomszédai között.

A hírre a török kormány részéről eddig senki sem reagált.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást