Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kereskedelmi kedvezmények urándúsítás helyett?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja és Németország kereskedelmi kedvezményeket kínál Iránnak, ha a perzsa állam cserébe lemond urándúsítási terveiről. Az erről szóló ajánlatcsomagot az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője kedden adta át Irán illetékes főtárgyalójának. Az InfoRádió által megkérdezett szakértő szerint az Európai Unió egyedül nem tudja megoldani ezt a problémát.

Miután Javier Solana Iránban átadta az ENSZ ajánlatcsomagját a nukleáris ügyekért felelős iráni főtárgyalónak, a perzsa állam képviselője azt mondta: pozitív, de félreérthető elemei is vannak a javaslatnak.

Ali Laridzsani a tanácskozást követően nem adott egyértelmű választ arra, hogy mit tart kétértelműnek, de mint mondta, örülnek, hogy Európa tárgyalásos úton kívánja megoldani Irán urándúsítási ügyét. A Biztonsági Tanács öt állandó tagja, valamint Németország ugyanis pont ezt kérte a perzsa államtól, cserébe viszont jelentős gazdasági, főként kereskedelmi kedvezményeket biztosítana Iránnak.

Washingtonnak is muszáj lesz bekapcsolódnia


Noha Ali Laridzsáni szerint lesz folytatása a tárgyalásoknak, az InfoRádió által megkérdezett Közel-Kelet szakértő azt mondta: az Európai Unió képtelen lesz egyedül rendezni a kérdést. N. Rózsa Erzsébet úgy vélte, az Egyesült Államoknak előbb-utóbb be kell kapcsolódnia az egyeztetésekbe.

"Iránnak alapvetően biztonsági problémái vannak, méghozzá olyanok, amiket az Egyesült Államok okozott és okoz. Éppen ezért egyre több szakértő, már az amerikai adminisztráción belül is, felveti annak az elkerülhetetlenségét, hogy Iránnak és az Egyesült Államoknak közvetlenül kellene tárgyalóasztalhoz ülniük" - fogalmazott a szakértő.

A békés célú urándúsítást nem lehet megtiltani

N. Rózsa Erzsébet hangsúlyozta: Irán csak az urándúsítás jogát szeretné magának. Ezzel kapcsolatban pedig több szakértő, köztük amerikaiak is, úgy vélik, hogy minden országnak engedélyezni kellene békés célú nukleáris program kidolgozását és végrehajtását úgy, hogy a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség szigorúan ellenőrzi nemcsak a fűtőelemek odaszállítását, hanem azok elvitelét is.

A szakértő szerint ennek lehetne reális esélye, hiszen a nemzetközi atomsorompó rendszernek szembe kell néznie azzal a ténnyel, hogy a békés célú technológiát nem tilthatja meg.

Az iráni külügyminiszter racionális megállapodást vár a tárgyalások végén. Kérdés azonban, hogy ennek mekkora a realitása, Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök ugyanis szombaton megismételte: országa nem hajlandó lemondani urándúsítási terveiről.