eur:
395.32
usd:
372.13
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor

Kereskedelmi kedvezmények urándúsítás helyett?

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja és Németország kereskedelmi kedvezményeket kínál Iránnak, ha a perzsa állam cserébe lemond urándúsítási terveiről. Az erről szóló ajánlatcsomagot az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője kedden adta át Irán illetékes főtárgyalójának. Az InfoRádió által megkérdezett szakértő szerint az Európai Unió egyedül nem tudja megoldani ezt a problémát.

Miután Javier Solana Iránban átadta az ENSZ ajánlatcsomagját a nukleáris ügyekért felelős iráni főtárgyalónak, a perzsa állam képviselője azt mondta: pozitív, de félreérthető elemei is vannak a javaslatnak.

Ali Laridzsani a tanácskozást követően nem adott egyértelmű választ arra, hogy mit tart kétértelműnek, de mint mondta, örülnek, hogy Európa tárgyalásos úton kívánja megoldani Irán urándúsítási ügyét. A Biztonsági Tanács öt állandó tagja, valamint Németország ugyanis pont ezt kérte a perzsa államtól, cserébe viszont jelentős gazdasági, főként kereskedelmi kedvezményeket biztosítana Iránnak.

Washingtonnak is muszáj lesz bekapcsolódnia


Noha Ali Laridzsáni szerint lesz folytatása a tárgyalásoknak, az InfoRádió által megkérdezett Közel-Kelet szakértő azt mondta: az Európai Unió képtelen lesz egyedül rendezni a kérdést. N. Rózsa Erzsébet úgy vélte, az Egyesült Államoknak előbb-utóbb be kell kapcsolódnia az egyeztetésekbe.

"Iránnak alapvetően biztonsági problémái vannak, méghozzá olyanok, amiket az Egyesült Államok okozott és okoz. Éppen ezért egyre több szakértő, már az amerikai adminisztráción belül is, felveti annak az elkerülhetetlenségét, hogy Iránnak és az Egyesült Államoknak közvetlenül kellene tárgyalóasztalhoz ülniük" - fogalmazott a szakértő.

A békés célú urándúsítást nem lehet megtiltani

N. Rózsa Erzsébet hangsúlyozta: Irán csak az urándúsítás jogát szeretné magának. Ezzel kapcsolatban pedig több szakértő, köztük amerikaiak is, úgy vélik, hogy minden országnak engedélyezni kellene békés célú nukleáris program kidolgozását és végrehajtását úgy, hogy a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség szigorúan ellenőrzi nemcsak a fűtőelemek odaszállítását, hanem azok elvitelét is.

A szakértő szerint ennek lehetne reális esélye, hiszen a nemzetközi atomsorompó rendszernek szembe kell néznie azzal a ténnyel, hogy a békés célú technológiát nem tilthatja meg.

Az iráni külügyminiszter racionális megállapodást vár a tárgyalások végén. Kérdés azonban, hogy ennek mekkora a realitása, Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök ugyanis szombaton megismételte: országa nem hajlandó lemondani urándúsítási terveiről.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Az első napon leállíttatta a belga rendőrség a Nemzeti Konzervativizmus Konferenciáját Brüsszelben. A helyi jelentések szerint a rendezvény folytatódik, de új vendégeket már nem engednek be. A hatóságok a délutánra meghirdetett ellentüntetésre hivatkozva akarják beszüntetni a konferenciát, amelyet korábban már két brüsszeli helyszín is elutasított.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Egyre durvább, ami a tőzsdéken történik

Egyre durvább, ami a tőzsdéken történik

A tegnapi meredek amerikai lefordulást követően a rossz hangulat átragadt Európára is, nagy esést láthattunk ma a kontinens piacain, ebben a kedvezőtlen nemzetközi miliőben a magyar tőzsde is lefordult, a BUX közel 3 százalékos mínuszban zárt, a blue chipek közül pedig az OTP teljesített legrosszabbul. Részvénypiaci témákkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×