Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Szlovákiában eluralkodhat a magyarellenesség

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Ha a két hét múlva esedékes választás nyomán a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) bejut a parlamentbe, el kell búcsúzni attól a \"relatív nyugalomtól\" amely most már jó néhány éve jellemzi a Szlovákiában élő nemzeti kisebbségek körül kialakult állapotot - vélekedett Bugár Béla.

A Magyar Koalíció Pártjának elnöke, a szlovák parlament megbízott házelnöke vasárnap a TASR hírügynökségnek nyilatkozva emlékeztetett azokra az időkre, amikor a Ján Slota vezette SNS a Vladimír Meciar pártjával, a Demokratikus Szlovákiáért Mozgalommal (HZDS) együtt kormányozva igen nagy vehemenciával tartotta tűzben a magyarellenes vasakat.

"Mondhattunk akkor bármit, beszélhettünk a virágkertészetről, vagy a mezőgazdaságról, a reagálás mindig magyarellenes volt" - emlékezett vissza Bugár azokra az időkre, amikor a szlovák kormánypártok az akkori - azóta egy párttá, az MKP-vé fuzionált - magyar pártok minden megszólalásába belekötöttek.

Bugár szerint ez a veszély most ismét fennáll, amit elsődlegesen Ján Slota és mások magyarellenes kirohanásai már előre jeleznek.

Mivel Slota pártja a választás nyomán most várhatóan visszaküzdi magát a parlamentbe, Bugár attól tart, hogy "a törvényhozás területén a nemzetiségi és etnikai kérdésekben visszaélésektől lehet majd tartani."

De nincs mit tenni, ha a választópolgárok egy része úgy szavaz majd, hogy ez be is következik - tette hozzá és megjegyezte: sajnálatos, hogy Slota pártjának választási programja a magyarellenességen kívül gyakorlatilag semmi egyebet nem kínál.

Az MKP elnöke azonban elképzelhetetlennek tartja, hogy az SNS a parlamenti pozíción túlmenően még kormányzati szerephez is jusson. Szerinte az SNS-t "egyetlen párt sem vállalja fel."