Rejtélyes rajtaütés Londonban

Infostart
2006. június 2. 13:16
Egy embert megsebesítettek a londoni rendőrség fegyveres tisztjei, amikor hajnalban házkutatást tartottak a brit főváros egyik keleti negyedében. Az akciót az új terrorizmus ellenes törvényre hivatkozva hajtották végre. A hatóságok emellett elrendelték, hogy a közeli repülőterekre tartó gépeknek el kell kerülniük a helyszínt.

Pár hete összehangolt akció keretében országszerte több embert is letartóztattak a brit rendőrök a terror elleni harc jegyében. Péntek hajnalban egy kelet-londoni házon ütöttek rajta és egy szemtanú szerint az ablakon át behatoló rendőrök vállon lőttek egy ott tartózkodó személyt, akit ezek után őrizetbe vettek.

A rendőrök egyelőre nem nevezték meg a 23 éves illetőt, de azt elmondták, hogy az incidens után kórházba vitték, ahol megbizonyosodtak róla, hogy nem életveszélyes az állapota. Ezek után egy belvárosi rendőrőrsre szállították.

Az akció megindításáról a BBC szerint a brit hírszerzés, a rendőrség terrorellenes csoportja és az Egészségvédelmi Hatóság közös megbeszélése után döntöttek. Arról egyelőre nem számoltak be, hogy a kelet-londoni lakásban esetleg veszélyes anyagok után nyomoztak volna-e.

A rendőrség azonban az akció után közleményt adott ki, amelyben azt mondja: nem találtak olyan anyagot, amely veszélyeztetné a környék lakosait. Hozzátette azonban, hogy ha ilyen fenyegetésre számítanak, akkor mindenképpen fellépnek. A hatóságok ugyanakkor "jelentősnek" nevezték az őrizetbe vételt, amelyet több hónapos megfigyelés előzött meg.

Veszélyes anyagok?

A veszélyes anyagokra utaló gyanút azonban erősíti, hogy a ház előtt egy sátrat állítottak fel, a közeli City és Stansted repterekre tartó gépeknek pedig csak 2500 lábnál magasabban szabad átrepülniük a környék fölött.

Az incidensről értesítették a brit rendőrség úgynevezett panaszhivatalát is. Ez a szerv azután került reflektorfénybe, hogy a tavaly júliusi merényletek után civil ruhás rendőrök egy kommunikációs hiba nyomán agyonlőttek egy ártatlan embert a londoni metrón. Jean-Charles de Menezes halála hatalmas felháborodást váltott ki.

A mostani akció környéke, Forrest Gate lakossága vegyes összetételű: egyaránt élnek itt bengáli és pakisztáni származású családok, de az utóbbi időben sok közép- és kelet-európai munkavállaló is költözött ide.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást