Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Az Egyesült Államok tárgyalna Iránnal

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Közel harminc éve tartó politikai irányvonalát feladva az Egyesült Államok közvetlen tárgyalásokat ajánlott fel Iránnak a Teherán atomprogramjáról folyó vita rendezésére. Ezzel párhuzamosan a Biztonsági Tanács öt állandó tagja és Németország csütörtökön tárgyal Bécsben arról, hogy milyen hangulatjavító javaslatokkal csábítsák vissza Iránt a tárgyalóasztalhoz.

A teheráni kormány egyik minisztere azonban máris elutasította a washingtoni javaslatot.

Az Egyesült Államok azóta nem tart fenn diplomáciai kapcsolatot Iránnal, hogy 27 éve Teheránban túszul ejtették az ottani amerikai nagykövetség diplomatáit.

George Bush elnök mostani ajánlata szerint Washington csatlakozna az Iránnal tárgyaló három európai országhoz, de csak akkor, ha Irán felfüggeszti az urándúsítást és együttműködik az ENSZ ellenőreivel.

Megfigyelők figyelemreméltónak nevezik az amerikai lépést, de egyelőre nem tudják, hogy a politikaváltás diplomáciai áttörést hoz-e.

Egyesek szerint mindez annak a jele, hogy az amerikai diplomáciában háttérbe szorulnak a neokonzervatívok, és a pragmatikusok törtek előre.

Az európaiak és az oroszok már hetek óta forszírozták, hogy Washington is csatlakozzon a folyamathoz, mert csak így láttak lehetőséget a haladásra.

Az iráni vezetésből elsőként reagáló olajügyi miniszter azt mondta, Irán soha sem fog tárgyalni nukleáris programjáról Washingtonnal. Az iráni hírügynökség pedig "propagandának" nevezte az ajánlatot és azt írta: a dúsítás leállítása ellentétes az ország érdekeivel. Ahmedinedzsád elnök ugyanakkor még nem reagált.

A tárgyalásokban érintett európai országok, Nagy-Britannia, Franciaország és Németország valamint az ENSZ Biztonsági Tanácsából az Egyesült Államok, Oroszország és Kína külügyminiszterei csütörtökön tanácskoznak Bécsben arról a csomagról, amellyel szeretnék tárgyalásra bírni Teheránt.

Az úgynevezett Euro-3-as csoport ajánlatban politikai, kereskedelmi, biztonsági javaslatok szerepelnek, és kitérnek a nukleáris energia felhasználására is. Cserébe azt várják Teherántól, hogy ismét függessze fel az urándúsítást.

A Biztonsági Tanács közben arra készül, hogy határozatban kötelezi Iránt az urándúsítás leállítására, és gazdasági szankciókkal fenyegeti meg arra az esetre, ha elutasítaná a tárgyalásokat. A szöveget azonban Oroszország nyomására úgy írták át, hogy az ne utaljon katonai fenyegetésre.

Lapjelentések szerint az európai ajánlatban szerepel egy olyan kitétel, amely szerint "regionális biztonsági megállapodás keretében garantálnák Irán területi egységét és politikai szuverenitását".

Ha Washington ezt támogatná, az azt jelentené, hogy ígéretet tesz arra, hogy nem fogja elmozdítani, vagy aláásni az iráni vezetést.