Minisztériuma már nincs, mégis maradhat 50 milliós fizetéssel

Infostart
2006. május 31. 09:59
Tony Blair brit miniszterelnök egy magánbeszélgetésben azt ígérte az elmúlt hetekben botránysorozatba keveredett helyettesének, John Prescottnak: egészen addig megtarthatja pozícióját, amíg ő a kormányfő.

John Prescott brit miniszterelnök-helyettes azóta nem tud kikeveredni a lemondását követelők hálójából, amióta kiderült: munkahelyi viszonyt folytatott egyik titkárnőjével.

Nem segített helyzetén, hogy a brit kormány átalakítása során megtarthatta ugyan kormányfő-helyettesi posztját, de elveszítette a korábban hozzá tartozó minisztériumot.

Ez utóbbi kapcsán ugyanis meglehetősen sokan felvetették a kérdést a Munkáspárton belül is: pontosan milyen jelentős napi teendője maradt, ami indokolja 133 ezer fontos (50,5 millió forintos) évi fizetését, szolgálati lakásait és a többi kiváltságot.

Cinikussá válnak az emberek

"Az utca emberének az számít, hogy konkrétan mit csinál. Megvan minden extra kiváltsága, de az nem túl világos, hogy milyen munkát takar a pozíciója. Ez teszi az embereket cinikussá a politikával, és különösen John Prescottal kapcsolatban" - fogalmazott Ian Gibson munkáspárti képviselő a BBC egyik rádióműsorában.

A miniszterelnök-helyettes azonban egyelőre sem posztjáról, sem kiváltságairól nem hajlandó lemondani: szalámi taktikát gyanít ugyanis a háttérben, és attól tart, ha felad akár egyetlen szolgálati lakást is, idővel mindent elveszíthet.

Nyilvános a program

Ezen a héten mindenesetre meglehetősen világos, mit csinál John Prescott: Tony Blair-t helyettesíti. Miután egy szemfüles fotós lefényképezte a miniszterelnök-helyettest, ahogy munkaidőben krokettezik, elfoglaltságát bizonyítandó a Miniszterelnöki Hivatal nyilvánosságra hozta teljes heti programját.

A sokakban felmerülő kérdés tehát már csak az lehet: mit csinál John Prescott, ha főnöke otthon van?