Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Még az amerikai tengerészgyalogost is sokkolta a látvány

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Washingtonban rövidesen publikálják az Irakba vezényelt tengerészgyalogosok által állítólag elkövetett gyilkosságokról szóló vizsgálat eredményeit. Egyre több vád éri ugyanis a tengerészgyalogságot, hogy elkendőzi azt az állítólagos atrocitást, amelyben tavaly novemberben 24 iraki civilt végeztek ki amerikai katonák.

Ez az ügy nagyobb botrányt okozhat, és többet árthat az iraki projekt támogatásának, mint az Abu Graib-börtönben történt kínzások ügye.

Az állítólagos tömeggyilkosság fél éve történt, és azért robbant be most a köztudatba, mert előkerült egy iraki filmes diák videofelvétele, amelyen otthonukban megölt iraki civilek, a falakra fröcskölődött és a padlókon szétkenődött vér, és zokogó hozzátartozók láthatók.

A novemberi eset Haditában, az iraki lázadók egyik központjában történt. A tengerészgyalogosok verziója a következő volt: "egy pokolgépes robbanás egy tengerészgyalogos halálát okozta, ezt követően tűzharc alakult ki. Ebben 15 polgári személy és 8 fegyveres ellenálló vesztette életét."

Szemtanúk elmondása szerint azonban az áldozatok száma 24, és mindannyian civilek voltak. A 12 éves Szafaa Hamisz azt állítja, hogy szeme láttára ölték meg az édesapját és más családtagjait.

"Bekopogtattak az ajtón, és amikor apám kinyitotta, agyonlőtték. Utána bedobtak egy kézigránátot. Én úgy tettem, mintha halott lennék" - mondta.

Tehát, a katonákkal ellentétben, több szemtanú is azt mondja, hogy az amerikaiak elvesztették a fejüket és házról házra járva, öldökölni kezdtek.

Megszólalt az ügyben egy tengerészgyalogos is, aki azt mondja, a halottakat kellett fotóznia és kivinnie a házakból. Roel Ryan Briones tizedes azt mondta a Los Angeles Times-nak, hogy soha nem felejti el a halott gyerekeket és felnőttek látványát.

Úgy tűnik, a kiszivárgó információ arra is szolgál, hogy felkészítse a rossz hírekre Amerikát. A Fehér Ház a növekvő nyomás hatására megígérte, hogy minden részletet nyilvánosságra hoz.

Tony Snow, Bush elnök szóvivője arról beszélt, hogy az elnök a vizsgálat lezárását várja.

"A tengerészgyalogság nagyon komolyan veszi az ügyet, és amikor kész lesz a jelentés, akkor minden részlet hozzáférhetővé válik" - mondta.

Az amerikai közvélemény általában kiáll Irakba küldött katonái mellett, ha azonban a mostani vizsgálat igazolja a vádakat, akkor az sokakat meghasonlásra késztethet.