eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Kocsikat temetett be a lezúduló szikla

Súlyos baleset történt az Alpokon átvezető egyik legfontosabb észak-déli útvonalon, a svájci Gotthard-hágón. Egy váratlanul lezúdult sziklatömeg maga alá temetett több gépkocsit. Két német autós életét vesztette, többen megsebesültek.

A sziklaomlás szerda reggel történt, a mélybe zúduló törmelék, valamint kőtömeg azóta is eltorlaszolja a Gotthard-alagút felé vezető utat. Emiatt lezárták az alagutat is az északra irányuló gépkocsiforgalom elöl. A rendőrség közlése szerint feltehetően a tartós esőzés miatt lazult meg az alsó talajréteg és ez okozta a földcsuszamlásból eredő sziklaomlást.

Egyelőre nem tudni, hogy mikor nyitják meg ismét a közlekedés előtt az egyik legfontosabb észak-déli hágót, mert a svájci hatóságok előbb bizonyosságot akarnak nyerni, hogy a meredek sziklafalak között vezető útszakaszt nem fenyegeti-e további veszély.

A svájci autóklub egyelőre a San Bernardino-hágót ajánlja kitérőnek, egyben pedig reméli, hogy a közelgő pünkösdi ünnepek előtt még a hét vége előtt ismét átadhatják a forgalomnak a Gotthard-hágót is, mert különben óriási torlódásra lehet számítani az Alpeseken átvezető észak-déli közlekedésben.

Tavaly a húsvéti forgalomban okozott komoly fennakadást a Gotthard-hágóra zúduló kőtömeg. Akkor azonban senki sem sérült meg komolyabban.

Noha az útszakasz felett néhány éve különleges védőhálót húzott ki a svájci hadsereg, a nagyobb térfogatú sziklák nem egyszer a védőhálót is maguk alá temetve görögnek a négypályás útszakaszra.

A Gotthard-hágó menti helyszakasz földtani mozgását tavaly óta geológusok figyelik, azonban az ő együttműködésükkel sem zárhatók ki a maihoz hasonló súlyos balesetek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×