Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kocsikat temetett be a lezúduló szikla

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Súlyos baleset történt az Alpokon átvezető egyik legfontosabb észak-déli útvonalon, a svájci Gotthard-hágón. Egy váratlanul lezúdult sziklatömeg maga alá temetett több gépkocsit. Két német autós életét vesztette, többen megsebesültek.

A sziklaomlás szerda reggel történt, a mélybe zúduló törmelék, valamint kőtömeg azóta is eltorlaszolja a Gotthard-alagút felé vezető utat. Emiatt lezárták az alagutat is az északra irányuló gépkocsiforgalom elöl. A rendőrség közlése szerint feltehetően a tartós esőzés miatt lazult meg az alsó talajréteg és ez okozta a földcsuszamlásból eredő sziklaomlást.

Egyelőre nem tudni, hogy mikor nyitják meg ismét a közlekedés előtt az egyik legfontosabb észak-déli hágót, mert a svájci hatóságok előbb bizonyosságot akarnak nyerni, hogy a meredek sziklafalak között vezető útszakaszt nem fenyegeti-e további veszély.

A svájci autóklub egyelőre a San Bernardino-hágót ajánlja kitérőnek, egyben pedig reméli, hogy a közelgő pünkösdi ünnepek előtt még a hét vége előtt ismét átadhatják a forgalomnak a Gotthard-hágót is, mert különben óriási torlódásra lehet számítani az Alpeseken átvezető észak-déli közlekedésben.

Tavaly a húsvéti forgalomban okozott komoly fennakadást a Gotthard-hágóra zúduló kőtömeg. Akkor azonban senki sem sérült meg komolyabban.

Noha az útszakasz felett néhány éve különleges védőhálót húzott ki a svájci hadsereg, a nagyobb térfogatú sziklák nem egyszer a védőhálót is maguk alá temetve görögnek a négypályás útszakaszra.

A Gotthard-hágó menti helyszakasz földtani mozgását tavaly óta geológusok figyelik, azonban az ő együttműködésükkel sem zárhatók ki a maihoz hasonló súlyos balesetek.