eur:
393.62
usd:
364.77
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Moszkva ukrán, a Krím-félsziget orosz lehet

Az orosz Állami Duma vissza akarja csatoltatni Oroszországhoz a Krím-félszigetet egy 1774-es egyezményre hivatkozva. A lépésre az ukrán elnök pártszövetsége, a Mi Ukrajnánk tömörülés hevesen reagált, mondván, hogy ilyen alapon Ukrajna akár Moszkvára is igényt tarthatna, figyelembe véve az egykori Kijevi Rusz teljes területét.

Újabb politikai vihar tört ki Moszkva és Kijev között: most a Krím-félsziget hovatartozása fölött robbant ki a vita. Az orosz parlament alsóháza, az Állami Duma ugyanis megszavazott egy dokumentumot, amelyben arra kérik a kormányt: tájékoztassa a törvényhozást az Ukrajnához tartozó Krími Autonóm Köztársaság Oroszországhoz való visszacsatolására tett intézkedéseiről.

Az orosz honatyák a keresetben hivatkoznak arra, hogy a két ország közötti határokról kötött megállapodás határideje, amelye a Szovjetunió szétesésekor kötöttek, jövőre lejár. A képviselők azt kívánják elérni, hogy Moszkva ne hosszabbítsa meg a megállapodást, hanem követelje vissza a Krím-félszigetet, méghozzá egy 1774-ben létrejött egyezményre hivatkozva.

Az orosz parlament lépésére hevesen reagált a Viktor Juscsenko ukrán elnök mögött álló Mi Ukrajnánk tömörülés, amely közleményében populistának nevezte a Krím-félsziget elcsatolására tett kísérletet. Sőt, egyenesen "történelmi manipulációnak" minősítette azt.

Az ukrán politikusok felhívták orosz kollégáik figyelmét arra, hogy nem születhet politikai döntés egy olyan egyezmény alapján, amelyet 250 évvel ezelőtt írtak alá.

Kifejezték meggyőződésüket, hogy a jelenlegi nemzetközi kapcsolatok nem a XVIII. század korszakára épülnek, hanem a mai politikai realitást veszik figyelembe. A Mi Ukrajnánk emellett emlékeztetett arra, hogy az 1774-es megállapodás az Orosz Birodalom és az Ottomán Porta között jött létre, ez a két állam pedig ma már nem is létezik.

Szerintük ilyen alapon az ukrán radikális szervezetek is analóg lépést tehetnek, például, visszakövetelhetnék Ukrajnának az egykori teljes Kijevi Rusz területét, beleértve Kubányt és az orosz fővárost, Moszkvát is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

A lelki álomkórtól óv Ferenc pápa a keresztút meditációjában

Az elnyomástól és igazságtalanságtól megalázott Krisztusok, a háború őrültsége miatt mosolyukat vesztett gyermekek és a bántalmazást elszenvedő nők a főszereplői a nagypéntek esti keresztút állomásain elhangzó meditációknak, melyeknek szövegét első alkalommal Ferenc pápa írta.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×