Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Több mint négyezer halálos áldozata van a földrengésnek

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az indonéziai Jáva szigetén a hatóságok hivatalos adatai szerint 4380 halálos áldozata van a szombati, Richter-skálán mért 6,3-es erősségű földrengésnek, amely már a negyedik volt az elmúlt másfél évben a térségben.

A kitörésben legkevesebb 20 ezren megsérültek, 4 ezer épület összedőlt és mintegy 200 ezren váltak hajléktalanná. Az indonéz kormány szükségállapotot hirdetett ki és a nemzetközi közösséghez fordult segítségért.

Bantulba hétfőn érkezett meg az ENSZ sátrakkal és vészfelszereléssel megrakott különgépe, amelynek rakományát délután osztják szét a nélkülözők között.

Sokan kaptak ruhát és élelmet, de a legtöbb károsult kénytelen saját magáról gondoskodni.

Vasárnap három ENSZ-kamion vitt élelmiszert az érintett körzetekbe, három Szingapúrból érkezett katonai szállító repülőgép pedig orvosokkal és gyógyászati eszközökkel a fedélzetén szállt le a Yogyakartában.

A rengésben megrongálódott repülőteret hétfő reggel nyitották meg újra a kereskedelmi forgalom előtt, de egyelőre csak a Mandala légitársaság kész felújítani járatait.

A szombati már a negyedik pusztító földrengés volt az elmúlt 17 hónapban Indonéziában.

Becslések alapján 100 millió dollárba kerül majd az újjáépítés, ami a kormány szerint nem terheli meg jelentősen az ország költségvetését.