Két tonna arany "túlélte" a tűzvészt

InfoRádió / MTI
2006. május 29. 17:56
Sértetlen maradt két tonna arany és 14 millió dollár az isztambuli Atatürk nemzetközi repülőtér teherszállítmányozási részlegében május 24-én hatalmas tűzvészben - közölte a vizsgálatban részt vevő ügyész.

Ömer Güner Sazak elmondta, hogy még mindig nem tudják, mi idézhette elő a tüzet.

Hozzátette, hogy még korai bármilyen egyértelmű okot megnevezni, minden lehetőséget megvizsgálnak, beleértve a szabotázst is.

A tűzben "megmenekült" készpénzt - tíz zsákban szétosztott 14 millió dollárt - a Sistem Lojistik nevű török logisztikai cég széfjeiben őrizték, és az American Express hitelkártya-társaságnak küldték.

A két tonna aranyat ugyancsak széfekben tárolták, de négyszáz kilogramm ezüstről azt gyanítják, hogy elolvadt a hatalmas hő hatására.

A repülőtéren 150 ezer négyzetméternyi raktár borult lángokba percek alatt. Kétezer dolgozó menekült el a helyszínről pánikszerű gyorsasággal, és ennek köszönhetően csak hárman szenvedtek füstmérgezést, haláleset nem történt.

A hatalmas fekete füst miatt, amelyet tíz kilométerről is látni lehetett, ideiglenesen le kellett zárni a kifutó- és leszállópályák egy részét, és ez némi késedelmet okozott a járatokban. A nagyobb kárt azonban az épületekben és az ott őrzött rakományokban okozta a tűz.

Egy korábban ismeretlen radikális kurd szervezet még aznap közölte, hogy aktivistái gyújtották fel az épületet.

A Kurdisztáni Szabadság Sólymai elnevezésű szervezet állítását a hatóságok nem erősítették meg, mondván, még mindig vizsgálják a helyszínen a bizonyítékokat.