Éhségsztrájkolnak a guantánamói rabok

InfoRádió / MTI
2006. május 29. 19:33
Hetvenötre emelkedett a guantánamói amerikai haditengerészeti támaszponton létesített börtönben éhségsztrájkot folytató foglyok száma - közölték az amerikai hadsereg illetékesei.

Robert Durand amerikai haditengerészeti parancsnok szerint az éhségsztrájkolók növekvő száma csupán "figyelemfelkeltő célzatú" manőver a foglyok részéről.

"Az éhségsztrájk technikája összhangban van az al-Kaida gyakorlatával, a foglyok abbéli erőfeszítéseit tükrözi, hogy kierőszakolják a média figyelmét, és ezáltal nyomást gyakoroljanak az Egyesült Államokra annak érdekében, hogy szabadlábra kerülve visszatérhessenek a harcmezőre" - fejtette ki.

Tavaly augusztusban 67-en kezdtek éhségsztrájkba a közel négy éve fogva tartott őrizetesek közül, akiknek döntő többségét vádemelés nélkül és a külvilággal való érintkezés csupán minimális szintjének engedélyezése mellett tartanak fogva, az éhségsztrájkolók száma azonban 2006 elejére háromra csökkent.

Ügyvédeik szerint az éhségsztrájkoló foglyok tiltakozási hajlandóságát jelentősen csökkenti, hogy az amerikai hadsereg erőszakos kényszertáplálásnak veti alá őket. A hadsereg értékelése szerint ezek az intézkedések "biztonságosak és humánusak".

Az Egyesült Államok jelenleg mintegy 460, terrorizmussal gyanúsított külföldit tart őrizetben a támaszponton. Eddig csupán tíz őrizetes ellen emeltek vádat.