Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Két magyar mentőcsoport tart a földrengés helyszínére

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Két magyar mentőcsoport is a földrengés sújtotta indonéziai Jáva szigetére tart. Az egyik csapat már vasárnap odaérhet, mert jelenleg is a térségben van, egy korábbi katasztrófa kapcsán.

A magyar segítséget a jakartai magyar nagykövet ajánlotta fel. Mindkét mentőcsoport a Baptista Szeretetszolgálat koordinálásával tart Jávára, ahol a legfrissebb adatok szerint több mint 2700 halottja és további több ezer sebesültje van a szombat hajnali természeti csapásnak.

Busztin György nagykövet megerősítette, hogy minden valószínűség szerint nincs magyar áldozata a katasztrófának, az indonéz hatóságok azonban még nem tették közzé a külföldiekre vonatkozó adatokat.

A Richter-skála szerint 6,2-es erősségű földrengés Jáva szigetét rázta meg a kora reggeli órákban. Az egészségügyi illetékesek a halottak számának további növekedését jósolják, mivel a kórházakban sokan fekszenek súlyos állapotban, és még sokan lehetnek a romba dőlt épületek alatt is.

A földrengés epicentruma a turisták által igen kedvelt, egykori királyi várostól, Yogjakartától mintegy 50 kilométerre délre, a tengerfenék alatt volt. A földmozgást nem követte szökőár, de több ezren elhagyták otthonaikat cunamitól tartva. A helyi hatóságok szerint a körzetben számos ház összedőlt, s megszűnt az áram-, illetve a telefonszolgáltatás.

Yogyakartában egyetlen magyar állampolgár él, de magában a városban nem keletkezett számottevő kár - mondta el a magyar nagykövet.

A térségtől nem messze található a Merapi vulkán, amelyet az elmúlt hetekben minden korábbinál aktívabb működés jellemzett. Földrengéskutatók szerint a reggeli földmozgás tektonikus jellegű volt, és azt nem a vulkán fokozott aktivitása váltotta ki.