eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Pokolgépes merénylet Dél-Libanonban

Belehalt sérüléseibe Dél-Libanonban az Iszlám Dzsihád radikális palesztin szervezet egyik tisztségviselője, aki egy pokolgépes merényletben sérült meg. A férfi testvére is életét vesztette, aki szintén a szervezet tagja volt. Mindezért Izraelt vádolják.

A pokolgép a dél-Libanoni Szidón városának főtere közelében robban fel egy autóban, amikor az Iszlám Dzsihád nevű radikális palesztin szervezet egyik tisztségviselője és testvére kilépett az épületből. Helyszíni beszámolók szerint sűrű füst borította el a környéket.

A detonációban többen is megsebesültek. A két férfi közül az egyik a helyszínen életét vesztette, a másik a kórházban meg.

Az Iszlám Dzsihád szervezete Izraelt tette felelőssé a merényletért. A zsidó állam ugyanakkor tagadta, hogy bármi köze is lenne a robbantáshoz.

A szervezet egyébként a legfontosabb olyan palesztin tömörülés, amely nem hirdetett tűzszünetet Izraellel szemben.

Az elmúlt időszakban több halálos öngyilkos merényletet is végrehajtottak az Iszlám Dzsihád tagjai a zsidó államban. Legutóbb áprilisban robbantottak Tel-Avivban, akkor 11-en vesztették életüket.

Az izraeliek üldözik a szervezet tagjait, a Gázai-övezetben és a megszállt palesztin területeken célzott likvidálásokat hajtanak végre.

Libanonban 400 ezerre tehető a palesztin menekültek száma, akik Izrael 1948-as megalakulása óta élnek a szomszédos országban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Hat héten át zajlik a világ leghosszabb választása: most dőlhet el másfél milliárd ember jövője

Hat héten át zajlik a világ leghosszabb választása: most dőlhet el másfél milliárd ember jövője

Indiában pénteken kezdődött meg a világ legnagyobb általános választása, amelyen közel 1 milliárd választásra jogosult adhatja le a szavazatát. A rendkívüli méretek miatt ezt a szokásosnál sokkal hosszabb időkeretben bonyolítják le, összesen hat héten keresztül zajlik a voksolás, eredményekre csak júniusban lehet majd számítani. A döntés nem könnyű, ugyanis számos olyan tényező van, amely befolyásolhatja a választók döntését. Elemzésünkben összeszedjük, hogy mi motiválhatja most az indiai szavazókat.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×