Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Pokolgépes merénylet Dél-Libanonban

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Belehalt sérüléseibe Dél-Libanonban az Iszlám Dzsihád radikális palesztin szervezet egyik tisztségviselője, aki egy pokolgépes merényletben sérült meg. A férfi testvére is életét vesztette, aki szintén a szervezet tagja volt. Mindezért Izraelt vádolják.

A pokolgép a dél-Libanoni Szidón városának főtere közelében robban fel egy autóban, amikor az Iszlám Dzsihád nevű radikális palesztin szervezet egyik tisztségviselője és testvére kilépett az épületből. Helyszíni beszámolók szerint sűrű füst borította el a környéket.

A detonációban többen is megsebesültek. A két férfi közül az egyik a helyszínen életét vesztette, a másik a kórházban meg.

Az Iszlám Dzsihád szervezete Izraelt tette felelőssé a merényletért. A zsidó állam ugyanakkor tagadta, hogy bármi köze is lenne a robbantáshoz.

A szervezet egyébként a legfontosabb olyan palesztin tömörülés, amely nem hirdetett tűzszünetet Izraellel szemben.

Az elmúlt időszakban több halálos öngyilkos merényletet is végrehajtottak az Iszlám Dzsihád tagjai a zsidó államban. Legutóbb áprilisban robbantottak Tel-Avivban, akkor 11-en vesztették életüket.

Az izraeliek üldözik a szervezet tagjait, a Gázai-övezetben és a megszállt palesztin területeken célzott likvidálásokat hajtanak végre.

Libanonban 400 ezerre tehető a palesztin menekültek száma, akik Izrael 1948-as megalakulása óta élnek a szomszédos országban.