eur:
393.77
usd:
365.39
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Negyvenhat tonna arany keresi a gazdáját

Napokon belül csomagolhatnak azok a montenegrói nagykövetek és diplomaták, akik a hamarosan megszűnő Szerbia-Montenegrót képviselték. A különválás során el kell osztani az államközösség arany- és devizatartalékait.

Szerbia jelezte, hogy mint a megszűnt államközösség jogfolytonos örököse, első intézkedésként visszahívja azokat a montenegrói állampolgárságú nagyköveteket és diplomatákat, akiket az államközösség nevezett ki. Ez mintegy 50 diplomatát érint.

Montenegrót egyébként valószínűleg csak szeptemberben veszik fel az ENSZ-be.

A különválás után nem kis gondot jelent majd a megszűnt államközösség adminisztrációjában dolgozók sorsa, hiszen mintegy 3800 hivatalnok és tisztségviselő marad munka nélkül.

Hátravan még az arany- és devizatartalékok elosztása is. 2002-es adatok szerint az államközösség Baselben 70 millió dollárt és 46 tonna aranyat tartalékolt, ehhez hozzá kell adni a külföldi bankokban befagyasztott mintegy 370 millió dollárt.

A Jugoszlávia felosztásakor meghatározott arány szerint mindebből nem egész hat százalék illeti Montenegrót.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:45
2024. március 29. 09:00
×
×
×
×