Baktérium okozza a rejtélyes kórházi haláleseteket

Infostart
2006. május 26. 08:15
Hivatalos adatok szerint az elmúlt öt évben megduplázódott a Clostridium difficile nevű baktérium okozta halálos esetek száma a brit kórházakban. A jelenségért az egészségügyi intézmények nem megfelelő fertőzést kordában tartó intézkedéseit és az egyre romló tisztasági helyzetet okolja a kormányzat által működtetett Egészségügyi Bizottság.

Riasztó adatokat hozott nyilvánosságra Nagy-Britanniában a kormány által működtetett Egészségügyi Bizottság. A testület legújabb jelentésében arra figyelmeztet, hogy 1999 és 2004 között évi 975-ről 2247-re nőtt a Clostridium difficile nevű baktérium okozta halálesetek száma.

A bizottság tavaly decemberben már figyelmeztetett arra, hogy a közegészségügyi intézmények több mint egyharmada nem alkalmazza a kormány által kiadott irányelveket.

Aggasztó adatok

A több mint kétezer haláleset több mint felében bizonyíthatóan a Clostridium difficile nevű baktérium a felelős. Tavaly júniusban például az egyik angliai vidéki kórházban 12 páciens vesztette életét a baktérium járványszerű kitörésekor.

Az Egészségügyi Bizottság egyik vezetője aggasztónak tartja az adatokat. "A kórházak többet is tehetnének, hogy a minimálisra csökkentsék a betegek kockázatát" - fogalmazott Murray Devine.

Nem elég tiszta kórtermek és mosdók

Egy tavaly ősszel végzett - és csütörtökön nyilvánosságra hozott - felmérés szerint a brit betegek kilencven százaléka jónak vagy kitűnőnek minősítette a kórházban kapott kezelést és törődést.

Ugyanakkor alig több mint felük (52 százalékuk) mondta azt, hogy a kórterem nagyon tiszta volt. Még kevesebben (46 százalék) vélekedtek úgy, hogy a mosdók nagyon higiénikusak.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást