A katonanők nagy részét szexuálisan molesztálják

Infostart
2006. május 26. 08:23
A brit fegyveres erők kötelékében szolgáló nők kétharmadát molesztálták már szexuálisan - tárta fel a brit védelmi minisztérium jelentése.

A brit fegyveres erők eddigi legrészletesebb ilyen tárgyú vizsgálata szerint a szexizmus és a szexuális visszaélések nagyon gyakoriak a seregben.

A szárazföldi hadsereg, a Királyi Légierő és Haditengerészet tagjaira kiterjedő vizsgálat szerint a 9384 megkérdezett nő közül 6313 vált áldozattá, a női katonák 99 százaléka volt már szexuális visszaélés szemtanúja.

Minden ötödik nőt a közvetlen felettese molesztálta. Az átélt kellemetlenségek miatt 358-an a seregből való kilépést fontolgatják.

Sir Jock Stirrup, a légierő parancsnoka a jelentésre úgy reagált: az eredmények azt mutatják, hogy sürgősen foglalkozni kell a problémával, mert a jelenség a bevethetőséget veszélyezteti.

A vizsgálat azt is feltárta, hogy csak minden huszadik áldozat tett írásos panaszt, mert úgy gondolták, hogy figyelmen kívül hagyják, másrészt attól tartottak, hogy visszavetheti az előmenetelüket.