eur:
392.82
usd:
366.69
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Pozsonyi turista-botrány: törvényesen jártak el a szlovákok?

A szlovák nagykövet tájékoztatása szerint a rendőrségi törvény alapján történt a három magyar állampolgár pozsonyi előállítása a hét végén - közölte a Külügyminisztérium.

A Külügyminisztérium politikai igazgatója hivatalában fogadta a Szlovák Köztársaság budapesti nagykövetét a pozsonyi túrista botrány kapcsán.

A szlovák nagykövet tájékoztatása alapján az egyik magyar állampolgárt a szlovák idegenforgalmi ellenőrrel szemben alkalmazott állítólagos fizikai támadás miatt, a másik két magyar állampolgárt pedig tanúként vitték be a helyi rendőrkapitányságra.

Õk a hatóság szerint ellenállást tanúsítottak a rendőri intézkedéssel szemben.

Szlovákia kérjen bocsánatot!

A szlovák külügyi tárca dokumentumában azt írja: a szlovák külügyminisztérium a magyar tárca kérése ellenére csupán konzuli és nem diplomáciai szinten kezeli a pozsonyi magyar városnézőket ért múlt heti sérelem ügyét.

Udvardi Iván, a külügyi tárca kétoldalú kapcsolatokat felügyelő helyettes államtitkára a tájékoztató szerint az ügy rendezése érdekében továbbra is elvárja, hogy a szlovák fél fejezze ki sajnálkozását a történtek miatt, határolódjon el a rendőri túlkapástól, valamint kövesse meg a sértett magyar állampolgárokat.

Tiltott idegenvezetés, vagy baráti beszélgetés?

A szlovák fővárosban szombaton tiltott idegenvezetés gyanúja miatt állított elő a rendőrség magyar városnézőket, akiket néhány órára fogdába zártak.

A magyar állampolgárok ellen a szlovák hatóság szabálysértési eljárást indít, amiért az előállítottak egyike sem rendelkezett idegenvezetői tevékenységre feljogosító engedéllyel.

Szlovákiában az idegenvezetői jogosítványt 250 órás tanfolyam elvégzéséhez és szigorú szakvizsgához kötik.

Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Ha Ukrajna élni akar, harcolnia kell – De mire lesz elég az amerikai segélycsomag?

Ha Ukrajna élni akar, harcolnia kell – De mire lesz elég az amerikai segélycsomag?

Több hónap huzavona után az Egyesült Államok törvényhozása megszavazta, Joe Biden elnök pedig mára virradóra aláírta azt a törvényt, amely az eddigi legnagyobb, összesen 61 milliárd dolláros katonai segélycsomagot biztosítja Ukrajna számára. A támogatás mérete példa nélküli, az viszont nagy kérdés, hogy mire lesz elég. Képesek lehetnek-e az ukránok visszafoglalni az oroszok által megszállt területeket, vagy csupán a védelmi képességeik lesznek erősebbek? Kell-e tartani eszkalációtól az új fegyverek miatt, és mi lehet Oroszország jelenlegi, valós célja a háborúban? Továbbá milyen keretben érdemes értelmezni az eseményeket, tényleg a Nyugat sorsa dőlhet el Kelet-Ukrajnában vagy csupán szláv belharcról van szó? Egyebek mellett ezekről a témákról kérdeztük Kaiser Ferencet, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi Biztonsági Tanulmányok Tanszékének docensét az Ukrajnának megszavazott amerikai katonai segély apropóján.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 17:02
×
×
×
×