Pozsonyi turista-botrány: törvényesen jártak el a szlovákok?

InfoRádió / MTI
2006. május 25. 17:20
A szlovák nagykövet tájékoztatása szerint a rendőrségi törvény alapján történt a három magyar állampolgár pozsonyi előállítása a hét végén - közölte a Külügyminisztérium.

A Külügyminisztérium politikai igazgatója hivatalában fogadta a Szlovák Köztársaság budapesti nagykövetét a pozsonyi túrista botrány kapcsán.

A szlovák nagykövet tájékoztatása alapján az egyik magyar állampolgárt a szlovák idegenforgalmi ellenőrrel szemben alkalmazott állítólagos fizikai támadás miatt, a másik két magyar állampolgárt pedig tanúként vitték be a helyi rendőrkapitányságra.

Õk a hatóság szerint ellenállást tanúsítottak a rendőri intézkedéssel szemben.

Szlovákia kérjen bocsánatot!

A szlovák külügyi tárca dokumentumában azt írja: a szlovák külügyminisztérium a magyar tárca kérése ellenére csupán konzuli és nem diplomáciai szinten kezeli a pozsonyi magyar városnézőket ért múlt heti sérelem ügyét.

Udvardi Iván, a külügyi tárca kétoldalú kapcsolatokat felügyelő helyettes államtitkára a tájékoztató szerint az ügy rendezése érdekében továbbra is elvárja, hogy a szlovák fél fejezze ki sajnálkozását a történtek miatt, határolódjon el a rendőri túlkapástól, valamint kövesse meg a sértett magyar állampolgárokat.

Tiltott idegenvezetés, vagy baráti beszélgetés?

A szlovák fővárosban szombaton tiltott idegenvezetés gyanúja miatt állított elő a rendőrség magyar városnézőket, akiket néhány órára fogdába zártak.

A magyar állampolgárok ellen a szlovák hatóság szabálysértési eljárást indít, amiért az előállítottak egyike sem rendelkezett idegenvezetői tevékenységre feljogosító engedéllyel.

Szlovákiában az idegenvezetői jogosítványt 250 órás tanfolyam elvégzéséhez és szigorú szakvizsgához kötik.