Könnyebben utazhatnak az oroszok Európába

InfoRádió / MTI
2006. május 25. 20:08
Oroszország és az Európai Unió aláírta a vízumkönnyítési megállapodást. Az egyezségben Nagy-Britannia, Írország és Dánia nem vesz részt.

A Szocsiban tartott csúcsértekezleten az orosz elnök azt mondta: a megállapodás - amely várhatóan az év végén lép hatályba - megkönnyíti a rövid tartózkodást engedélyező vízumok megszerzését diákok, újságírók, üzletemberek, valamint a tudomány és kultúra művelői számára, és egyszerűsíti a többszöri belépést lehetővé tévo vízumok kiadásának szabályait.

A vízumkönnyítési megállapodásban Nagy-Britannia, Írország és Dánia nem vesz részt.

Vlagyimir Putyin az orosz energiaiparral összefüggésben kiemelte: Moszkva csak akkor engedi be energiaszektorába az európai országokat, ha megfelelő viszonzást kap tőlük saját fejlődéséhez.

Vlagyimir Putyin José Manuel Barrosót, az Európai Bizottság elnökét, Javier Solanát, az unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjét, valamint Wolfgang Schüssel osztrák kancellárt fogadta fekete-tengeri rezidenciáján.

Az Európai Unió soros elnöke jelezte, hogy év végén megkezdődhetnek a tárgyalások arról az átfogó keretmegállapodásról, amely felválthatja a jövő év végén lejáró unió-orosz partnerségi és együttműködési megállapodást.

Wolfgang Schüssel szerint Oroszország, amely átvette az Európa Tanács miniszteri tanácsának soros elnöki tisztét, tisztában van kötelezettségeivel az emberi jogok területén.