A Big Brother házat választotta öngyilkossági színhelyként

Infostart
2006. május 25. 06:24
Öngyilkossággal fenyegetőzött, majd kivonult a házból a brit Big Brother valóságshow-sorozat egyik résztvevője. A brit sajtó most arról cikkezik, hogy miért nem válogatják ki gondosabban a szereplésre jelentkezőket, és egyáltalán: szabad-e gyenge idegzetű emberek lelki vívódásait tömegszórakoztatásként felhasználni.

A Big Brother valóságshow új sorozata még csak néhány napja megy esténként az egyik brit tévécsatornán, de máris gondok jelentkeztek a műsor körül. A Big Brother ház egyik lakójának magánélete ugyanis komoly riadalmat keltett - jelentette az InfoRádió londoni tudósítója.

A 37 éves, glasgow-i Shabaz Choudary kijelentette, hogy azért akart bekerülni a műsorba, mert a kamerák előtt szeretne öngyilkosságot elkövetni.

Choudary - aki a neve és a külleme után ítélve bizonyára pakisztáni származású, de a glasgow-i újságok az ügy kapcsán skótként emlegetik - foglalkozására nézve huszonegy éve munkanélküli, kedvenc hobbija a kötögetés és a horgolás, és homoszexuális: a glasgow-i meleg-fesztiválokon Szupercsaj néven szokott tündökölni.

Először érdekes embernek tűnhet, ám hamar kiderült, hogy nem tud beilleszkedni a tizennégy tagú közösségbe.

A műsor négymillió néző tanúja lehetett egy dörgedelmes veszekedésnek, amely után Choudary bejelentette: ő tulajdonképpen azért van itt, hogy nyilvánosan kövessen el öngyilkosságot.

A műsornak van persze házi pszichológusa, aki az életunt szereplővel kicsit "lelkiklinikázott", és a férfi végül önként kiszállt a műsorból.

Lakója még a villának egy rokonszenves fiatalember is, akinek a szereplése szintén vita tárgya, ő ugyanis a Tourette-szindróma nevű idegbetegségben szenved, amelynek nemcsak a nyak- és a vállrángatás a jele, hanem az is, hogy időnként kényszeresen és kontrollálhatatlanul nagyot ordít.

Legújabban a BBC és a The Guardian című napilap vetette fel, hogy a valóságshow-k minden brutalitását tudomásul véve, mégis kérdéses: helyes-e gyenge idegzetű emberek vívódásait szórakoztató tévéműsornak tekinteni.

Igaz, hogy számukra pszichoterápiai kezeléssel egyenlő a szereplés, de mégis szomorú, ha a nézők abban lelik a szórakozásukat, hogy valaki a kamerák előtt kiborul és sír.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást